LVL UP klimt met ‘Return to love’ een niveautje hoger

door Frederik Jacobs

Sinds 2011 verblijdt het New Yorkse viertal LVL UP de wereld met bijzonder leuke lofi plaatjes. Hoogtepunt was tot nu toe het in 2014 verschenen ‘Hoodwink’d’, een magistraal album dat hen een platencontract bij Sub Pop opleverde. Fans van hun rauwe undergroundsound hielden de adem in: zou de overgang van hun eigen bedroomlabel naar een indiemajor invloed hebben op de typische lofisound? Niet als je nieuwe label Sub Pop heet.

Gebrekkige opnameapparatuur, distortiongitaren en nonchalante vocals: vierde langspeler ‘Return to love’ ademt een en al lofi. Veertig minuten lang dompelt LVL UP je onder in een zweterige garagesfeer die aangenaam beklijft. Vanaf de eerste seconde van opener ‘Hidden driver’ weten de New Yorkers te verbazen; nu eens met een rechttoe rechtane rocksong, dan weer met een doordachte popriedel. Voorgenoemde openingssong doet zelfs onvermijdelijk denken aan Neutral Milk Hotel zonder hen oneer aan te doen. Sterk.

Het lijkt wel alsof ‘Return to love’ 20 jaar te laat gemaakt is.  De gitaren in ‘Blur’ klinken als de vroege Sebadoh, ‘Five men on the ridge’ had van Built to Spill kunnen zijn en de schreeuwerige gitaren in de geweldige finale van ‘Pain’ lijken wel van de hand van J Mascis. Op ‘Spirit was’ passeert zelfs Pavement even de revue. Het strafste is dat LVL UP ondanks al deze –erg interessante- invloeden toch een zekere eigenheid over zich bewaart. Ze klinken niet als copycats, maar gewoon als leuke jongens die in hun jeugd de juiste muziek geluisterd hebben.

Ook van emotie blijven we niet gespaard. Rond het grotendeels akoestische ‘Cut from the vine’ hangt een erg melancholische sfeer en op ‘She sustains us’ tonen Mike Caridi en co. zich bescheiden woordkunstenaars (“Little clouds coming right out of her mouth, and falling down forming pieces on the ground they make a deep sound. And they blow out”). ‘I’ is dan weer een bijzonder catchy nummer dat eerder op een strandfeest thuishoort dan in een garage. LVL UP slaagt er echter in om een song als deze thuis te doen horen op hun vierde langspeler.

‘Return to love’ is een album dat onder je huid kruipt. Het grijpt je vanaf het begin naar de keel en laat je vervolgens niet meer los. De combinatie van die heerlijke lofi sound, een gepaste dosis melancholie en sterke teksten werkt uitstekend. Los van elkaar blijven de nummers eveneens stand houden. Dit is zo’n plaat die we binnen twintig jaar op tijd en stond nog eens nostalgisch opleggen. We zijn de jongens van LVL UP een bedankje verschuldigd. Bij deze.

Album verdeeld door Konkurrent.