Deze platen zijn vandaag uit

door Milena Maenhaut

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds, Soundcloud-profielen en allerhande streamingsdiensten, hebben wij de nieuwe verschijningen van de dag voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om een hele week te vullen.

Julien Baker – Turn out the lights
Vandaag is Julien Baker (foto) terug met een opvolger voor ‘Sprained ankle’, het debuut dat de zangeres twee jaar geleden op 19-jarige leeftijd uitbracht. In tegenstelling tot ‘Sprained ankle’, is Baker niet de enige muzikant op ‘Turn out the lights’. In single ‘Appointments’ hoorden we al de blazer van Cam Boucher (Sorority Noise), ook Camille Faulkner en Matthew Gilliam staan Baker bij op haar tweede album. ‘Turn out the lights’ zou -in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden- meer licht doorlaten in de donkere hoekjes van Bakers gedachten dan het weemoedige debuut. Op 12 november speelt de Amerikaanse een uitverkochte show in de Botanique.

Fever Ray – Plunge
Vandaag maakt Fever Ray een einde aan de spanning die ons al twee weken beheerst. Karin Dreijer Andersson liet na acht stille jaren terug van zich horen met vreemde teaser ‘Switch seeks same’, een reclamespotje voor datingtelefoonlijn ‘Karma Kinksters’, en een al even obscure videoclip van single ‘To the moon and back’, waarin een erotische fantasie de vorm krijgt van een zombietheekransje. ‘Plunge’ maakt vanaf vandaag de streamingsdiensten een onheilspellendere plek en kan je hier beluisteren.

Lohaus – Prologue
Na een reeks veelbelovende optredens op onder meer Sziget en in Trix, brengt Lohaus vandaag eindelijk ‘Prologue’ uit. Eerder deze maand deelden de Antwerpenaren dromerige single ‘Crumble’. In de teaser van het album zien we de electropoppers op een bowlingbaan, of de jongens ook op hun debuut de bal raak gooien, hoor je hier. Lohaus verzorgt op 11 november het voorprogramma van Felix Pallas in Trix (info & tickets).

Ty Dolla $ign – Beach house 3
Ty Dolla $ign bracht dit jaar al een hele reeks singles uit. Zo verschenen onder meer ‘Love u better’ met gastverschijningen Lil Wayne en The-Dream, ‘So am I’ met Damian Marley en Skrillex en ‘Message in a bottle’. Vandaag krijgen we het volledige album te horen, waarvoor de multi-instrumentalist en producer achter het controlepaneel dook met onder meer Fifth Harmony, Future en Pharrell Williams. ‘Beach house 3’ telt maar liefst twintig nummer en beluister je hier.

The Van Jets – Future primitives
Na singles ‘Bang!’ en ‘Boy to beastie’ zijn The Van Jets terug met een opvolger voor het uitstekende ‘Welcome to strange paradise’. Volgens frontman Johannes Verschaeve ligt het vijfde album in de lijn van nummer vier. Op de hoes zien we alvast een ingekleurde knipoog naar ‘Primitive cool’ van Mick Jagger.

Baxter Dury – Prince of tears
Toeval of niet, Baxter Dury’s vijfde langspeler wordt gedropt op dezelfde dag als de luxueuze heruitgave van zijn vaders meesterwerk ‘New boots and panties’. Als zoon van Ian “Sex and drugs and rock’n roll” Dury kreeg hij het hard te verduren, maar ‘Prince of tears’ krijgt alvast positieve reviews. Beslis vooral zelf hier.

Weezer – Pacific daydream
Sinds Weezer werd geboren op Valentijnsdag 1992 in Los Angeles hebben ze al een hele reeks albums, en evenveel uiteenlopende reviews, op hun lijstje staan. Hoe goed het zelfgetiteld debuut, ook bekend als ‘Blue album’, onthaald werd, des te dieper werd ‘Pinkerton’ de grond in geboord, om jaren later dan toch een cultstatus te behalen. Acht langspelers later droppen de rockers een zelfzeker en popperig ‘Pacific daydream’.

John Maus – Screen memories
Na vijf jaar leegte verrast John Maus met een nieuw album. De electronica-tovenaar en toetser bij Ariel Pink’s Haunted Grafitti, Animal Collective en Panda Bear leidde ‘Screen memories’ reeds in met een drietal singles. Nadat het solodebuut van de Amerikaan door het slijk werd gehaald, zwom Maus ongestoord verder door de modder met opvolgers ‘Love is real’, ‘We must become the pitiless censors of ourselves’ en nu ook ‘Screen memories’. Maus’ shows op 9 en 10 november in respectievelijk Gent en Brussel zijn beiden uitverkocht.

Gregory Porter – Nat “King” Cole & me
Gregory Porters derde album, ‘Nat “King” Cole & me’, is een ode aan de muzikant. Het waren Cole’s platen uit de kast van zijn moeder die een jonge Porter de muzikale tour op stuurden. In 2004 schreef de dubbele grammy-winnaar reeds zijn diepgaand ontzag voor Cole neer in de semi-autobiografische musical ‘Nat King Cole & me’, waarin hij vertelde hoe hij opgroeide met een alleenstaande moeder en in de muziek van Cole een vaderfiguur vond.

Jasper Erkens – Drawing a line
Jasper Erkens vertoeft in hoge sferen sinds hij in 2008 de tweede plaats én de publieksprijs behaalde op Humo’s Rock Rally. Sindsdien verzorgde hij de voorprogramma’s van onder meer Adele en Colbie Caillat en stond hij als jongste artiest ooit op Rock Werchter. Na een ep onder zijproject ‘Altrego’, dat mede geproducet werd door Valgeir Sigurdsson (Björk, Sigur Ros) in 2014, brengt het voormalig tieneridool vandaag een opvolger voor ‘The brighter story’ uit.

Curtis Harding – Face your fear
Curtis Harding geeft met ‘Face your fear’ met zijn garagerock-attitude opnieuw een knappe bijdrage aan de soulwereld. De Amerikaan werkte voor zijn tweede album samen met gitarist Cole Alexander (The Black Lips).

Dave Clark – The Desecration of Desire
De Brit begon zijn carrière als hiphop-dj en doorzwom acid house- en rave-wateren om rond hardcore techno te eindigen. Clark werkt al twee jaar aan ‘The desecration of desire’, dat veertien jaar na zijn laatste studioalbum verschijnt. Het resultaat hoor je hier.

Helena Hauff – Have you been there, have you seen it
Eerder dit jaar bracht Henena Hauff een heruitgave van ‘The tape’ uit via het Amerikaanse platenlabel Dark Entries. Vandaag is de Duitse producer en dj terug met nieuw werk ‘Have you been there, have you seen it’, vier analoge excursies opgenomen in haar studio in Hamburg.

Majid Jordan – The space between
Na een zelfgetiteld debuut tekende Majid Jordan bij Drake’s label OVO Music. Vandaag deelt het Canadees duo Majid Al Maskati en Jordan Ullman opvolger ‘The space between’, dat reeds werd ingeleid door singles met onder meer dvsn en PARTYNEXTDOOR.