Op lokale ontdekkingstocht naar muzikale helden

door Naomi Hubert

Komende vrijdag is het eindelijk zover. Dan vindt met ‘Lokale Helden’ dé muziekhoogdag plaats, want over heel Vlaanderen en Brussel wordt lokaal talent in de spotlight gezet. Concreet vallen er op 460 podia in 188 gemeenten meer dan 1000 lokale bands, dj’s en andere artiesten te ontdekken. Via deze link krijg je al een idee van wat er zo allemaal te zien valt.

Keuzestress? Geen probleem, want Indiestyle is er om je te helpen. Onze infiltrant bij Poppunt heeft enkele toffe tips opgelijst.

Op 28 april zal je overal jouw lokaal talent aan het werk kunnen zien – jawel, écht overal. Van jeugdhuizen, cultuurcentra en muziekclubs tot kerken, musea, in een optiek of lingeriezaak… Je kan het zo gek niet bedenken of het is er. In Deerlijk laat het gemeentehuis zijn saai imago achter zich, Herent opent de deuren van een oude zuivelfabriek en Diksmuide tovert garageboxen om tot diverse podia.
Niet te vergeten zijn de voorproevertjes in de stations: vandaag 26 april in Brussel-Centraal, donderdag 27 april in Antwerpen-Centraal en op vrijdag 28 april kan je optredens gaan checken in Gent-Sint-Pieters. Vanaf 12 uur in de namiddag zijn er telkens drie sessies. Laat die trein dus gerust maar wat vertraging hebben…

Groots, goed zot en ambiance

Bornem, Puurs en Sint- Amands hebben de handen in elkaar geslagen, en organiseren samen één groot feest dat zich uitspreidt over die drie gemeentes. Gooi die dansbenen los op techno, electro en deep house of leg je oor te luister bij singer-songwriters. Liever toch wat moshen én headbangen bij metal en garagerock? Alles kan én mag in Lokale Helden Klein-Brabant: bekijk zeker eens de grote variatie aan events.

Ben je klaar voor de zotste kroegentocht van 2017? Twee vriendinnen nemen nu vrijdag namelijk de Gentse binnenstad over. Lisa & Lynn organiseren in samenwerking met vier Gentse cafés op en rond het Sint- Jacobs een ode aan hun Gentse Helden. De artiesten die die avond optreden, kregen de opdracht om naast hun eigen werk een toffe cover te brengen van hun favoriete Gentse Held. Vlasmarkt, hou je vast aan de takken van de bomen want de heerlijkste woestijnwind van 9000 aka Rumours passeert die avond nog met hun aanstekelijke shamanhop. Erna kan je nog feesten tot in de vroege uurtjes, en wel met de Indiestyle dj’s – vertrouwde bronnen lieten ons weten dat die set dik in orde zal zijn.

Na Antwerpen en Oost- Vlaanderen willen we graag nog even een event in West-Vlaanderen in de kijker plaatsen: ‘De Muziekstraat’ in Kortrijk. Zowat 40 concerten op 14 verschillende locaties brengen de sfeer van ‘Fête de la Musique’ tot in Vlaanderen. Lokaal Kortrijks talent steelt de show langs verschillende podia in de Budastraat, de Overleiestraat en de Sint- Amandslaan. Zelfs het oud politiecommissariaat krijgt muzikaal bezoek. Wees erbij!

‘Lokaal talent, toch wél goed bekend’

We schotelen ten slotte jullie graag nog enkele sexy namen voor die je verder kunnen verleiden tot een sfeervolle avond:

 • Amazumi @ Frie Maline, Amazumi & Vloedt @ Zaal Elysée, Oostende + *Lokale Helden (Optreden van vier bands) @ JH Den Couter, Poperinge
 • Black Leather Jacket @ Decibelz Pop Up Bar (Met o.a. Joy De Vivre JJR, dj Grassprietje) @ Café De Volksmacht, Neerpelt
 • Gestapo Knallmuzik @ Lokale Helden JOM @ JH De Vonk, Geel
 • Jacle Bow @ Lokale Helden Avelgem 
@ lokale handelaars, Avelgem
 • Momma Said So @ Lokale Helden Avelgem @ lokale handelaars, Avelgem
 • The Insect Soldiers Of The Sky @ Release Rally (Optredens van bands en dj’s 
en lokale afterparty met Gewelt) @ JH ’t Biejke, Borgloon
 • Zwangere Guy @ OKLM met o.a nog Hassel & JD @ JH 2Hoog, Bertem 
(Leefdaal)
 • Buscemi @ Lokale Helden (Met o.a. nog Crystal Cabinet, The Prospects) @ Café Café, Hasselt
 • Felix Pallas @ Finale (Finale rock rally) @ De Kaekelaar, Schoten
 • Zinger @ De Bezetting (Muziek in het gemeentehuis met knallende slotshow: 
Zinger en Neander) @ verschillende locaties, Deerlijk
 • Amongster @ Lokale Helden Ninove (parkeditie) (Festival in het stadspark) @ Stadspark, Ninove
 • Rumours @ Gentse Helden @ Bij Sint-Jacobs, Gent

Voor ieder wat wils, én overal is er wel iets te doen. Geen excuus om in de zetel te plakken die avond, maar het perfecte excuus om dat wel op café te doen. Kom 28 april uit je kot, verwen jezelf met al dat straf talent, lekkere frisse pintjes dabei én last but not least: support your local scene!