Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

We bundelen we onze vangsten ook in een Spotifyplaylist. Zo is er altijd een staalkaart van Belgisch talent binnen handbereik.

Terwijl hun vorige worp ‘Breathe’ eerder richting indiegrunge leunde, trekt Bleak met het nieuwe ‘Temper’ volop de melancholische shoegazekaart. Vergelijkingen met Slowdive en Mazzy Star liggen voor de hand, maar dit Antwerpse viertal betrekt niet zelden de pit van een (pop)punkband in z’n creaties, wat de valkuil van eentonigheid netjes dichthoudt. Extra verrassend: frontman Jens Leysen zoekt het vocaal in androgyne sferen met deze track, én Bleak gooit daar nog een volle, melodieuze outro tegenaan.

Met ‘Tous les mêmes’ dropt MVNSI z’n eerste single na een recente finaleplek bij De Nieuwe Lichting. Geen cover van Stromae, dit, maar tropische trap met een hitsige vlotte flow en Français. De verses zijn kort, de hooks volgen elkaar bijzonder snel op en voor je ‘t weet is de track voorbij, maar wat zou dat? De hiphopper luisterde duidelijk héél goed naar de Roméo Elvissen en Damso’s van deze tijd, en implementeert hun droge, ritmische stijl intelligent in zijn vocal.

Met de brexit, hysterie over een praalwagen op Aalst carnaval en Goedele Liekens in de politiek, ging het er deze week weer hevig aan toe in het publieke debat. Niks voor het viertal van Bosum, dat met ‘Take it easy’ uitpakt met zijn vierde single. “Everywhere we go, I want to go slow’’, klinkt het, “even weg uit de ratrace’’, lezen wij tussen de lijnen. Dromerige indiepop die het moet hebben van haar eerlijkheid. – Quinten

De Antwerpenaren van I Drove A Tank zijn al even bezig, naar eigen zeggen “steeds op zoek naar het perfecte popnummer’’. Met nieuwe single ‘Unreliable’ zetten ze alvast een stap in de goede richting, want het nummer (dat afklopt onder de twee minuten) is een perfect opwarmertje voor de warmere zomerdagen die er binnenkort aan zullen komen. Later dit jaar brengt I Drove A Tank zijn nieuw album ‘Etiquette’ uit, via Gazer Tapes. – Quinten

Sinds onlangs ook op Gazer Tapes terug te vinden: de eerste ep van Stoop Kid, ofte het soloproject van Jens Rubens (zie ook: Capibara, Ero Guro). Zijn rammelende sound fuseert lofi indie met rauwere riffjes, als was DIIV lichtelijk bekaterd en niet helemaal geïnteresseerd tijdens een preproductieproces – iets dat titel ‘Uhm yeah sure’ al niet tegenspreekt. Maar heeft dit soort jangle pop meer nodig? We dachten het ook niet.