Kendrick Lamar gaat terug naar de essentie op ‘The heart part 4’

door Romina Cucchiara

Wanneer Kendrick Lamar een cryptische boodschap post op Instagram zijn wij er bij Indiestyle als eerste bij om te beginnen gissen. Meevaller dat we allemaal meermaals De Da Vinci Code lazen en samen tot een sluitende conclusie gekomen zijn over de betekenis van die geheimzinnige boodschap. Na een flinke dosis rekenwerk concludeerden we dat Lamar tot nog toe drie studioalbums heeft uitgebracht, waardoor het Romeinse cijfer ‘IV’ (vier) weleens op… EEN VIERDE ALBUM zou kunnen slaan. Verdere speculatie binnen het Indiestyle-team was er vooral over mogelijke collaboraties (‘Taylor Swift en Maroon Five,’ hoopte de één, ‘Pinegrove?’ zuchtte iemand anders). Veel waarschijnlijker is dat het sowieso al om Alchemist gaat, de producer die al eerder met Kendrick in de studio zat en die dezelfde foto deelde op Instagram.

Enkele uren geleden lostte Kendrick ‘The heart part 4’, een nummer dat mogelijk op dat toespeling maakt op de releasedatum van een vierde album (‘y’all got ’til april seven to get ya’ll shit together’). Ook is dit nummer deel van een reeks, deel één, twee en drie van ‘The heart part’ verschenen al doorheen zijn discografie. Rode draad bij deze nummers zijn de verwijzingen naar godsdienst en geloof. Eerder deze maand lichtte Kendrick in een interview toe dat hij met zijn nieuw album weer terug wil naar ‘de essentie’ en dat God daarin een belangrijk aandeel heeft.

Muzikaal gezien horen verschillende incarnaties van Kendrick, waarbij we beginnen met de iets meer jazzy vibes van ‘To pimp a butterfly’ en ‘Untitled unmastered’. Na een minuut of twee is straatschoffie Kendrick echter terug, en horen we de heerlijke gangsterbeats die onder andere doen denken aan ‘Good kid’. Als dit terug naar de essentie is zien wij dat nieuwe album wel zitten.