Header image

De 20 beste hiphopalbums van 2022

door Tobias Cobbaert

De laatste jaren werd er steeds vaker geopperd dat hiphop cultureel het meest dominante genre aan het worden was, en dat rock en pop het onderspit moest delven. 2022 was in dat opzicht een beetje een atypisch jaar. Popsterren als Beyoncé, Harry Styles en Rosalía eisen overal de bovenste plekjes van de jaarlijsten op, en er leek een gebrek aan écht grote hiphopreleases te zijn.

Op ééntje na, natuurlijk. Ook bij ons schiet Kendrick Lamar de hoofdvogel af met zijn groots opgezette comebackplaat ‘Mr. Morale & the big steppers’. Vijf jaar geleden pakte King Kenny het verrassend kleinschalig aan op ‘DAMN.’, maar zijn nieuwe dubbelalbum is weer een ambitieus statement op dezelfde schaal als ‘To pimp a butterfly’ geworden. Opnieuw leek geen enkele andere rapper de pen met hem te kunnen kruisen.

Niet dat er in onze lijst gebrek is aan andere platen volgens het ‘traditionele’ hiphoprecept (lees: MC’s wiens teksten en woordspelletjes nog steeds belangrijker zijn dan hun beats of hun aesthetics). Zo verbaasde Pusha T ons met ‘It’s almost dry’ alweer door steeds meer manieren te vinden om rappen over cocaïne boeiend te houden. Ook Vince Staples koos dit jaar niet voor de pompende beats van zijn ‘Big fish theory’, maar maakte een introspectieve plaat met ‘Ramona Park broke my heart’. Minder bekend, maar bij hiphopheads zeker niet minder bemind, was ‘Aethiopes’ van cultheld Billy Woods.

In de Lage Landen bewezen verschillende rappers dat je ook in het Nederlands een goeie flow voor de dag kan brengen. De opkomende Nederlandse rapper Dej haalt de lijst met zijn narcotische raps op ‘Plugbruddas’, net als zijn landgenoot Ray Fuego (uit de SMIB-kliek) die met ‘Open, bloot ’n paranoïde’ alweer een prima album afleverde. Ook opvallend was ‘Fryslân’ van Joost, de memerapper die op zijn nieuwe plaat de internethumor niet zozeer achterwege liet, maar wel aansneed om zijn emoties op oprechte wijze bloot te leggen. In ons eigen land was er dan natuurlijk waar de jazzhop van drummer Lander Gyselinck en rapper Zwangere Guy, dat een gouden duo bleek te zijn.

Als we iets noordelijker gaan zoeken, is er één land eveneens sterk vertegenwoordigd in onze lijst: Zweden. Dat heeft uiteraard alles te maken met de Sadboys- en Drain Gang-kliekjes, die alweer de beste cloudrap van het jaar afleverden. Thaiboy Digital triomfeerde met ‘Back 2 life’, een pocherig album vol feelgood-bangers. Yung Lean brak dit jaar niet alleen een tweede keer door op TikTok met zijn oude single ‘Ginseng strip 2002’, maar bracht met ‘Stardust’ ook een van zijn meest gevarieerde platen tot nu toe. Drain Gang-opperhoofd Bladee staat dan weer maar liefst twee keer in onze top vijf. Op plaats vier met zijn soloproject ‘Spiderr’, waarop hij zijn dromerige raps combineerde met poppunk en andere nieuwigheden. Op plaats twee met ‘Crest’, zijn euforische samenwerking met Ecco2k waarop de twee spiritualiteit met etherische beats combineerden.

Ten slotte mocht er in de hiphop ook dit jaar weer teringherrie gemaakt worden. De comeback van Death Grips laat nog even op zich wachten (al ziet het er in 2023 hoopvol uit), maar er waren genoeg andere lawaaischoppers om die leegte nog even op te vullen. Punkhopduo Ho99o9 bracht met ‘Skin’ bijvoorbeeld z’n sterkste werk tot nu toe uit. Metalrapper Backxwash rondde haar verschroeiende trilogie af met het gitzwarte ‘His happiness shall come first even though we are suffering’. Sematary bracht dit jaar geen tape uit, maar zijn Haunted Mound-collega Buckshot zorgde met ‘Burning barn’ voor onze jaarlijkse dosis gefrituurde trap. En 1 800 Pain tekende met zijn waanzinnige combinatie van hiphop en power electronics voor de hardste herrie van het jaar.

Bekijk hieronder de volledige lijst:

 1. Kendrick Lamar – Mr. Morale & the big steppers
 2. Bladee & Ecco2k – Crest
 3. Lander Gyselinck & Zwangere Guy – Pourriture noble
 4. Bladee – Spiderr
 5. Billy Woods – Aethiopes
 6. Earl Sweatshirt – Sick!
 7. Yung Lean – Stardust
 8. 1 800 Pain – Their money is your money
 9. Backxwash – His happiness shall come first even though we are suffering
 10. Vince Staples – Ramona Park broke my heart
 11. Ho99o9 – Skin
 12. Ray Fuego – Open, bloot ‘n paranoïde
 13. Sampa the Great – As above, so below
 14. Bad Boy Chiller Crew – Disrespectful
 15. Joost – Fryslân
 16. Pusha T – It’s always dry
 17. Tek Lintowe – My Tek Lintowe
 18. Thaiboy Digital – Back 2 life
 19. Dej – Plugbruddas
 20. Buckshot – Burning barn