‘Their money is your money’ van 1 800 Pain zou wel eens het meest overrompelende album van 2022 kunnen zijn

door Tobias Cobbaert

Op het spectrum van de industriële hiphop staat 1 800 Pain aan het meest luidruchtige eind, met misschien enkel Sematary er nog boven. Aanvankelijk oogt de groep nochtans bedrieglijk schattig dankzij z’n Hello Kitty-aesthetic. Het kostte de groep op debuut ‘Best house on a bad block’ drie seconden om zowat elke luisteraar af te stoten, op de meest hardcore luisteraars na. Voor hen is er goed nieuws: ‘Their money is your money’ klinkt nog brutaler dan z’n voorganger.

Voor elke doorsnee luisteraar zal deze plaat als een ondoordringbare geluidsbrij klinken. Voor wiens oren al geoefend zijn op vlak van teringherrie, zal horen dat deze nummers ondanks hun brutaliteit verrassend catchy zijn. Nee, echt waar.

Daar zijn enkele verklaringen voor. Om te beginnen zijn de beats gewoon heerlijk moshpitmateriaal. Op het internet wordt de groep vaak omschreven als “een kruising van Death Grips en 100 Gecs”. Hoewel dat wat kort door de bocht is, houdt die vergelijking in essentie wel steek. Ook die twee groepen maken muziek die aan de oppervlakte heel in your face is, maar die na meerdere luisterbeurten z’n aanstekelijke kern ontbloot. 1 800 Pain combineert de industriële dansherrie van de Grips met de opgeblazen catchy songs van 100 Gecs. Een nummer als ‘BNE’ verpulvert je trommelvliezen, maar nestelt zich tegelijk moeiteloos in je geheugen.

Een ander aspect dat die vergelijking met de Gecs garandeert, is de manier waarop Pain met vocals speelt. Het leeuwendeel van de raps wordt gebracht in een soort demonische oerstem, maar de groep deinst er niet voor weg om pitchshifters in te schakelen. Zo wordt het een manische maalstroom van waarin het engeltje en het duiveltje op je schouder elkaar tot moes slaan.

En dan is er nog de manier waar 1 800 Pain bekende nummers interpoleert. Soms zijn die voorspelbaar, zoals de Death Grips-ode op ‘RIP KEVIN’, maar vaak worden er originelere keuzes gemaakt. Zo heb je ‘I’m too sexy for my shirt’ nog nooit zo intimiderend gehoord als op ‘I MIGHT DIE’. De milkshakes die de groep maakt ‘IPOD_SHUFFLE_MIX_2009’ brengt enkel de meest hardcore boys to the yard. En ‘PEAKING’ is wellicht het beste nummer ooit geschreven om elke Radioheadfan ter plekke een hartstilstand te bezorgen.

‘Their money is your money’ is extreem. Wie niet van schreeuwerige muziek houdt, heeft hier niets te zoeken. De bloedhonden die genieten van aanstekelijke muziek die in een afstotelijk jasje wordt gewikkeld, kunnen daarentegen al een van de topposities in hun eindejaarslijstje invullen.