Toekomstmuziek: Doss

door Thomas Konings

Een tijdje geleden introduceerden we de nieuwe rubriek “Toekomstmuziek”, waarin we op zoek gaan naar the next big thing en veelbelovende talenten in het lang en het breed uitlichten. Vandaag stellen we je Doss voor, een bijzonder opmerkelijke artieste uit de Acéphale-stal die een paar weken geleden haar debuut-ep uitbracht.

Dat de producer graag mysterieus blijft over haar identiteit mag duidelijk zijn. In een bio, die vergezeld ging van haar eerste wapenfeit, noemde de “secret Powerpuff girl” (dixit Ryan Hemsworth) zichzelf een puppy, meende ze over een power level van 99% te beschikken en beweerde de vrouw illegaal in elke staat te zijn. Ondertussen weten we echter dat ze een gewone mens van vlees en bloed is, waarschijnlijk Baby heet en resideert in de Verenigde Staten.

Verder blijkt ze ook een boeiende vriendenkring te hebben. Op Twitter praat Doss geregeld met Grimes en Majical Cloudz, haar carrière werd gelanceerd door How To Dress Well. Hij liet zijn labelgenote ‘& It Was U’ remixen, wat meteen voor heel wat aandacht in de blogosfeer zorgde. Het resultaat van die herwerking klonk overigens als de eerste stap richting een kenmerkend eigen geluid. Hoewel we tijdens de strofes al een dreamy sfeer konden ontwaren, zorgden contrasterende harde jungle-uithalen voor een weinig uitgebalanceerde sound.

Op haar self-titled debuutplaatje lijkt de Amerikaanse wel het juiste evenwicht gevonden te hebben tussen raveritmes en ijle, etherische klanken. Een andere kameraad, Elite Gymnastics, schijnt een grote invloed gehad te hebben op Doss’ muziek. Op eenzelfde manier dompelt de artieste namelijk hevige beats onder in een dromerige trancetextuur. Dat zorgt voor een erg ontspannen sfeer die ons dan weer aan Zweedse balearic house doet denken.

De producer labelt haar geluid zelf als “emotional dance music” en hoewel haar songs niet echt binnen de hedendaagse EDM-stroming passen, is het wel een uiterst geschikte beschrijving van haar liedjes. De zoetgevooisde nummers klinken hemels, enerzijds door de hazy elementen, anderzijds door het gelukzalige effect dat ze op je brein hebben. ‘The Way I Feel’ en ‘Extended Mix’ betoveren je met hun aanstekelijke doch sfeervolle sound en nemen je kortom mee naar dossworld.