Beach Bunny houdt haar dagboekfragmenten helaas niet voor zichzelf op ‘Honeymoon’

door Mattias Goossens

Soms is een goeie single genoeg om je aandacht te trekken, en even vaak blijkt het bijhorende album een tegenvaller. Het debuut van het Amerikaanse Beach Bunny valt helaas binnen die categorie.

‘Cloud 9’ was het nummer dat ons het konijnenhol van songschrijfster Lili Trifilio binnenlokte. De pittige energiebom sluit hier het album af, en maakt dat je helemaal uitgeput bent na vijfentwintig minuten van haar schreeuwerige poprock. Debuutplaat ‘Honeymoon’ telt namelijk nog zes van dat soort hyperkinetische brulboeien, aangevuld met twee tragere nummers die vooral aantonen dat dit konijn het van z’n snelheid moet hebben om critici te ontwijken. Want zowel in haar stem, gitaarspel als thema’s zit weinig variatie, iets wat pas echt opvalt wanneer ze traag voorbij huppelt.

Trifilio leerde op jonge leeftijd gitaar spelen, nam haar eerste ep op in de garage van haar ouderlijke woonst en mocht intussen al les geven over songschrijven. Only in America, want ik begin stilletjes te huilen van plaatsvervangende schaamte bij tekstflarden als “You love me, I love you / You don’t love me anymore, I still do” (in de outro van ‘Rearview’. Ze gaf toe dat haar dagboekfragmenten een belangrijke bron van inspiratie zijn – hopelijk dient het als goede raad aan andere jonge muzikanten om die dingen vooral geheim te houden. Daarnaast gaf ze ook toe dat de akkoorden van ‘Ms. California’ wel heel hard lijken op ‘Stacy’s mom’ van Fountains Of Wayne. Op TikTok hecht men daar duidelijk minder belang aan, want ‘Prom queen’ (niet op dit album terug te vinden) ging daar al viraal en telt momenteel meer dan 7 miljoen views op Youtube. Dat helpt om een platencontract te versieren.

Dat is een bedenking die bijna een half uur lang blijft hangen: Beach Bunny springt niet ver genoeg weg van andere poprockers. Vooral Best Coast is een vergelijking die ze niet van zich af kan schudden. Daardoor raakt ze verstrikt in clichés en slaagt ze er nergens in om echt te verrassen of uit te blinken. Ze misstaat vast niet in opgewekte rockplaylists, maar geconcentreerd op een album houden we er vooral een indigestie aan over.

Beach Bunny speelt zaterdag 13 juni op Best Kept Secret (info & tickets).