Buscabulla hinkelt tussen Caribische ritmes en dromerige indiepop met ‘Regresa’

door Eva Gutscoven

Thuiskomen, hoe klinkt dat? Debuutalbum ‘Regresa’ vertelt het verhaal van het terugkomen naar Puerto Rico, het land waar het New Yorkse tweetal achter Buscabulla, zangeres Raquel Berrios en multi-instrumentalist Luis Alfredo Del Valle, vandaan komt. Berrios zingt in het Spaans en Del Valle opereert op Caribische ritmes maar Buscabulla’s muziekjargon klauwt trefzeker naar indiepop en dromerige dance.

De twee ontmoetten elkaar in 2011, werden verliefd, stichten een band en een gezin. In 2013 wonnen ze de Converse+ Guitar wedstrijd. De prijs, een ep met drie nummers, leidde tot een tweede ep. De nummers ‘Frio’ en ‘Tártaro’ luiden een vernieuwend hoofdstuk van de Caribische muziek in. Ze werkten onder meer samen met Helado Negro.

De twee eerste ep’s van de ingeweken New Yorkers baden in verlangen naar de Puerto Ricaanse zon en zand. De boodschap in ‘Vámono’ – “Ba-ba-eh, ay vámonos” (“laten we gaan”) – is optimistisch en triestig (“¿Quién me va a ayudar?” (“Wie wil me helpen?”)). De muzikale vertaling is dan ook tweezijdig. Het nummer klinkt feestelijk en bevreemdend door de superpositie van het merengue ritme met Berrios’ dromerige stem en Del Valle’s bevreemdende synths. Het resultaat is een zomerse cocktail dat prikt in de keel.

Buscabulla beweegt ook soepel tussen dansbare beats en sensuele ballades. Zo is ‘Club tú y yo’ een romantische ode van Del Valle aan Berrios (“Solos tú y yo siempre” (“alleen jij en ik voor altijd”), en staat ze tussen het meer beweeglijke ‘El aprieta’ en ‘NTE’. ‘El aprieta’ werkt aanstekelijk door de gladde elektrische gitaren en tropische trommels, terwijl ‘NTE’ op de voeten mikt met een poprefrein dat zich in het hoofd nestelt zoals een sluwe mug in je slaapkamer.

Thuiskomen naar een land dat nog zijn wonden likt – na orkanen Irma en Maria (2017) – is niet makkelijk. Buscabulla weet deze nuances te vangen in het debuut ‘Regresa’ door slim gebruik te maken van verschillende genres en invloeden. Wie de ogen sluit, wordt wakker in een land waar het bier te snel lauw wordt, de nacht afwezig is en synths wegzinken in het zand.