Eastern Conference Champions – Speak-ahh: aangename verrassing

door Wouter Jaques

Eastern Conference Champions, een nog Amerikaansere naam kon het indie trio uit Los Angeles waarschijnlijk niet bedenken. Voor deze plaat was de naam ECC geopperd, maar door miscommunicatie is dat niet doorgegaan. Maar goed, ‘Speak-ahh’ is de langverwachte tweede. Voorloper ‘Ameritown’ is al vier jaar geleden uitgebracht, zonder dat we ons herinneren hier ooit iets van gehoord te hebben. Maar in die vier jaar is danig veel veranderd: de groep trok een nieuwe bassiste aan en stootte de platenmaatschappij af. Alles wordt nu in eigen beheer uitgegeven zonder ook maar iemands bemoeienissen: een verademing voor de creativiteit en expertmentaliteit, hoewel er van dat eerste nog weinig te merken is.

Sterke nummers hebben ze wel, maar indiefolk als ‘Attica’ – zie Mumford And Sons – hebben we de laatste jaren wel genoeg gehoord. Hiernaast komt Radioheads album ‘In rainbows’ voortdurend bovendrijven, met name de afwisselend gejaagde-lome sfeer met een uitgesponnen ‘vervelende’ stem. De toonvastheid van Josh Ostrander brengt hier en daar een kleine ergernis naar boven. Maar Indiestyle heeft geduld: afzien kan wel eens deugd doen.

Want hoe commercieel de songs ook klinken, telkens schuilt er een aangename verrassing. Groots en zweverig, zo zou ‘Offkillter’ kunnen fungeren bij een Amerikaans schoolbandje, maar dan zonder de chaotische trompetintermezzo’s en het exploderende einde, zoals Mogwai dat als de beste kan. Het blijft verwonderlijk dat zo’n staaltje gruwelijke akkoorden, valse melodieën en chaotische ritmes zo kunnen doordringen.

Het moois zit overduidelijk in het tweede deel van het album. Het krioelt er van de leuke vondsten, met als hoogtepunten ‘Atlas’ en afsluiter ‘A Million Miles an Hour’. Geladen sferen, gewaagde melodieën en experimenteerdrift primeren. Dat alles is zodanig opgebouwd om ook liveshows des te intenser te kunnen maken: laat maar komen is onze logische gedachte. Wie zich kampioen waant van de oostkust, mag dat wel eens komen bewijzen.

Eastern Conference Champions live zien kan in de herfst van 2011 in Den Haag (Paard van Troje, 06.10) en Hasselt (Muziekodroom, 07.10)

Eastern Conference Champions website

Album verdeeld door Suburban