Eels – End Times: heel persoonlijke en authentieke Eels plaat

door Gert Thijs

Met End Times heeft Eels na amper zeven maanden al een opvolger klaar voor Hombre Lobo. E vond dat de fans te lang hadden moeten wachten op de zevende Eels’ plaat, en dat ze nu recht hadden op een snelle opvolger. Dat die er vlug gekomen is wil wel niet zeggen dat de plaat vol staat met tweedehands materiaal dat Hombre Lobo net niet haalde. Integendeel zelfs. Terwijl Hombre Lobo nog draaide rond de passie van een virtueel personage, is End Times een heel persoonlijke en redelijk duistere plaat. geworden over ‘divorce and ageing’.

Opener The Beginning zet meteen de toon van de plaat. ‘Everything was beautiful and free… in the beginning’ murmelt Eels op het einde van de song, om dan in het jachtigere Gone Man te openen met ‘She used to love me but is over now’. De titel End Times verwijst ook naar de onzekere tijden waarin de huidige wereld verkeert en hoe je daar als mens met je eigen problemen je weg in moet zoeken. In My Younger Years geeft zo mooi aan dat je op oudere leeftijd op een heel andere manier met een scheiding omgaat dan in je tienerjaren. De single A Line in the Dirt is nog zo’n een prachtig voorbeeld en draagt alles in zich om uit te groeien tot een blijver.

Maar niet alle nummers halen hetzelfde niveau. Als je alle liedjes na elkaar hoort krijg je naar het einde van de plaat toe toch de indruk dat je mee aan het kijken bent in E’s dagboek. Nu mag het wel eens spannend zijn om eens in andermans zaken te neuzen, maar om voortdurend iemands leed te delen moet er toch dat tikkeltje extra zijn. En daar klinken sommige nummers, zoals I Need a Mother en Unhinged, toch net iets te banaal voor. Maar dat Eels nog altijd heel scherp en gevat uit de hoek kan komen staat buiten kijf.

De plaat is bijna volledig door E solo opgenomen in zijn kelder. Door af te wisselen tussen akoestisch en elektrisch materiaal is er voldoende variatie tussen de nummers, maar het zijn toch de meer ingetogen, melancholische nummers die uiteindelijk de sfeer van de plaat bepalen. Zoals E zelf al aangaf zijn alle Eels platen heel verschillend en zo zullen ook de meningen over dit album heel verschillend zijn. End Times is in elk geval ontegensprekelijk een heel persoonlijke en authentieke Eels plaat geworden die menig fan zal ontroeren.

Eels homepage

Verdeeld door V2