Een funky Flamingosis duikt de platenbakken in voor ‘A groovy thing’

door Mattias Goossens

Flamingo’s zijn deze zomer misschien wel de grootste invasieve diersoort. Van opblaasbare zomervarianten tot prullaria uit een discounter: de garnalenverslindende steltloper is overal. Laat het echter aan de Amerikaan Flamingosis om de muzikale roze bril te voorzien.

Voor zijn ‘A groovy thing’-project verzamelde Aaron Velasquez honderden soul- en funksamples uit platenkasten van alle staten en decennia. Het resultaat zijn achttien overwegend instrumentale nummers die als soundtrack voor je cocktailfeestje kunnen dienen, maar ook een geoefende luisteraar plezieren.

Flamingosis stond er niet alleen voor. Vooralsnog onbekende slaapkamerproducers als Engelwood en Yung Bae mogen hun ijsblokjes in de cocktail gooien in de vorm van drumbeats, blazers en warme vocals van onder andere Bobby Wommack (‘That’s cold’). Ook de analoge synths van Roy Ayers en de oerdegelijke funk van Sun passeren de revue. Waar Calvin Harris eerder deze zomer op zijn ‘Funk wav bounces vol 1’ nog te veel teerde op een monotoon pallet, durft Flamingosis meer kleur en variatie door elkaar te mengen. Dat resulteert in loungy beats (‘Soul crusade’), fluit-freestyles recht uit de 70’s (‘Flute salad’) en bossanova (‘Guilty pleasure’).

Voor sample-speurders en trouwe gebruikers van online databases biedt ‘A groovy think’ uren zoekwerk en heel wat onderbelichte pareltjes. De schatten van op zolder worden zo met een brede grijns omgetoverd tot een vrolijke collectie instrumentals die je uit je strandstoel doen wippen. De gesampelde artiesten die Flamingosis zelf oplijst dekken immers niet de volledige lading. Is dat nu een streepje Percy Faith in afsluiter ‘Breezy’?

Terwijl de kille EDM-bubbel stilaan op barsten staat, grijpen steeds meer producers terug naar warme funk om mensen aan het dansen te krijgen. ‘A groovy thing’ zal de dansvloer niet meteen laten vollopen, maar komt het best tot recht als aperitiefje om op temperatuur te komen. Rolschaatsen aan en gaan.

‘A groovy thing’ is te koop via de Bandcamp-pagina van Flamingosis