Hard-Fi – Killer Sounds: stevige comebackplaat

door Vincent Coomans

Kijk eens aan, de nieuwste langspeelplaat van Hard-Fi heet ‘Killer Sounds’. Het typeert de arrogantie waarmee de band ruim zes jaar geleden doorbrak en toen een gouden toekomst voorspeld kreeg als opvolgers van Britpoplegendes Blur en Oasis.

‘Cash Machine’ en ‘Hard To Beat’, beiden van debuutplaat ‘Stars of CC Tv’, scheerden hoge toppen en haalden de ene prijs na de andere binnen voor Hard-Fi. Tegenwoordig blijft daar maar weinig van over. Nadat hun tweede langspeelplaat voorzichtig optimistisch onthaald werd, leek een derde niet meer dan logisch. Helaas bleek dat niet zo simpel. De band laste een broodnodige adempauze in om volledig te herbronnen alvorens terug te keren met ‘Killer Sounds’.

Het valt op dat Hard-Fi de criticasters die de groep niet vernieuwend genoeg vinden resoluut naar de keel wil grijpen. De “nieuwe sound” van de Britpopband leunt op enkele duidelijke maatschappelijke tendensen. Het ritme wordt in sommige nummers aangedreven door een kurkdroge beat en verstevigt de sound van de gitaren die natuurlijk van essentieel belang zijn binnen de muziek van de Britten. Evenwel is er op ‘Killer Sounds’ ook ruimte en oog voor subtiliteit. Het zijn kleine tussenkomsten van niet voor de hand liggende instrumenten en effecten die het geheel opsmukken. Het asluitende titel-nummer ‘Killer Sounds’ is daar een goed voorbeeld van, al haalt Hard-Fi daar nooit het niveau van haar debuut.

Integendeel, het zijn de robuuste, krachtige popsongs die nog meest uit het geheel springen. Neem nu opener en vooruitgestuurde single ‘Good For Nothing’ waarbij vooral de zanglijnen van frontman Kai Stevens het nummer zeer aanstekelijk maken. Reken daar ook maar ‘Fire in the House’ en ‘Excitement’ bij, twee songs die drijven op een pompende baslijn, de dynamiek van Hard-Fi onderstrepen en daarenboven nog eens over een leuk refrein beschikken. Wat overblijft, is vlees noch vis. Goeie popsongs dat wel, maar geen enkel lied dat ons nog laat kraaien van vreugde.

Hard-Fi maakt met ‘Killer Sounds’ een stevige comeback, dat valt niet te ontkennen. Helaas is er te weinig pak aan de nieuweling om ons helemaal over de streep te trekken. Waarom? Omdat wij voortdurend het gevoel hebben dat deze band veel beter kan, getuige debuutplaat ‘Stars of CC Tv’. Niettemin is ‘Killer Sounds’ een genietbare indie plaat die de fans een tijd zoet zal houden. Wie hoopte dat deze nieuweling hetzelfde niveau ging halen als hun eersteling, zal mogelijk moeten concluderen dat Hard-Fi de top al even gepasseerd is.

Hard-Fi website

Album verdeeld door Warner Music