Hyde & Beast – Slow Down: luie gitaren, ingrediënt voor een geslaagde samenwerking

door Tiffany Devos

‘Slow down’, zeg wel. Een goed uitgekiende titel, want naast de eigen projecten van The Futureheads drummer David Hyde en ex-The Golden Virgins Neil ‘Beast’ Basset, ook een drummer, is dit echt wel een beetje gas terugnemen. De jongens besloten het voornamelijk op een drafje te houden. Ultieme illustraties hiervan zijn het voor zichzelf sprekende ‘Go To Sleep’ en het luie maar geweldige ‘If You Could Buy Me Anything’.

Het begon allemaal toen Hyde even in de studio van Beast binnensprong om een van zijn songs op te nemen. Het bleek echter moeilijk om Hyde daar weer buiten te krijgen. Van daaruit is ongepland een muzikale samenwerking ontsproten, aanvankelijk niet bestemd voor publiek, maar na aansporing toch zelf gereleaset.

Hyde is een grote fan van de muziek uit de 60’s en 70’s en put daar dan ook inspiratie uit, met als gevolg een psychedelische sound en een Beatles vibe hier en daar. Opener en hoogtepunt ‘Never Come Back’ toont meteen ook al hun kenmerken zoals piano, luie gitaren, wat samenzang, dromerigheid en een bluesy touch. Ook het vermelden waard, want het zijn topmomenten: de cover van Medicine Head ‘(And The) Pictures In The Sky’ en de nummers ‘You Will be Lonely’ en ‘Lord, Send For Me’ die ze samen met David Brewis van Field Music opnamen.

Voor de aandachtige luisteraar valt er veel te ontdekken, vooral in het opzettelijk vals klinkende ‘Wolfman Blues’: vreemde instrumenten, foutjes want niet alles is even netjes, ooohs en aaahs, verborgen gelach en niet te vergeten de poging tot recreatie van een Roxy Music saxofoonsolo met de hulp van een ballon, vrijkomende lucht, een kazoo en een gemakkelijk hanteerbare microfoon (vorm je hier zelf maar een beeld bij) in het nummer ‘Trees Are Falling’.

Niet alle liedjes zijn even sterk, maar ‘Slow Down’ is echt een aangename plaat geworden die hopelijk niet hun laatste samenwerking is. Hier kan hij zeker nog op meerdere draaibeurten rekenen.

Hyde & Beast website

Album verdeeld door N.E.W.S