It It Anita flirt met de grenzen van fatsoen op ‘Laurent’

door Annelore Peeters

Noiserock die doet denken aan heerlijke experimentele nineties bands zoals Sonic Youth en Pixies. Dat was ‘Agaiin’, de debuutplaat van It It Anita, in een notendop. De Luikse rockformatie die de Belgische alternatieve muziekscene twee jaar geleden op haar grondvesten deed daveren, is vandaag terug met een ijzersterke troonopvolger.

‘Laurent’ is een plaat die verrassend complex uit de hoek komt. In elf nummers toont It It Anita zich op verschillende manieren: nu eens broeierig, bulderend en bijna agressief, dan weer angstig, donker en melancholisch. Het album is een draaikolk van verlangen, angst en frustratie waar niemand van gespaard blijft. Opzwepende energie en bezwerende melodieën wisselen elkaar in sneltempo af, wat resulteert in een album dat op geen enkel moment verveelt.

Met ‘Denial’ wordt de plaat op een mysterieuze manier ingezet. Onheilspellende lyrics ondersteund door dreunende en doordringende ritmes zijn genoeg om de luisteraar mee te lokken naar de grimmige wereld van ‘Laurent’. ‘Say no’ is gehuld in dezelfde mysterieuze sfeer. Opzwepende drums en gitaarriffs zorgen echter voor een nummer met meer pit, waarin Thurston Moore meermaals om de hoek loert maar het geheel nooit volledig overneemt.

De plaat vloeit soepel voort met een heerlijk complex en dynamisch nummer als ‘11’ en ‘Another canceled mission’, waarin het energiepeil haar climax bereikt. Zulke momenten van muzikale verfijning en pure kracht steken echter scherp af tegen een minder memorabel nummer als ‘Bored’, waarin de band in herhaling valt. We weten ook niet zeker of we de twee minuten durende noiseruis getiteld ‘Outboard’ een song mogen noemen.

De band toont zich van haar tederste kant tijdens de melancholische en bijna nihilistische afsluiter ‘We are nothing’, dat qua opbouw heel goed in elkaar zit. De song begint rustig en eindigt in een explosie. “No hope, no perspective at all”, dat zijn de woorden waarmee It It Anita ons achterlaat. Gelukkig kunnen we na het beluisteren van ‘Laurent’ op onze beide oren slapen: het Belgische noiserocklandschap is weer een geslaagd album rijker. Dat schept alsnog hoop voor de toekomst.

It It Anita speelt op 17 december in muziekcentrum Trix in Borgerhout, op 27 oktober in muziekclub N9 in Eeklo, op woensdag 5 december in Café Charlatan in Gent en op 4 december in Het Depot in Leuven.