Japan4 – Japan4: Heerlijk dollen

door Yanni Ratajczyk

Twee jaar geleden viel in de finale van Limbomania  The Crazy Awesome Band (C.A.B) op. Over die bandnaam gingen heel wat verschillende stemmen op, maar wat vaststaat is dat de groep met de zilveren medaille én de publieksprijs naar huis mocht. Een tijdje geleden zagen we de naam Japan4 opduiken in de selectie van De Nieuwe Lichting bij Studio Brussel en het bleek over hetzelfde bizarre gezelschap te gaan.

Naast een nieuwe naam kunnen de heren en vrouw pronken met hun eerste ep. Eerst een vooral verdient het artwork een vermelding. De muziek die je kan vinden op ‘Japan4’ laat zich pas ontdekken nadat je eerder de leuke verpakking hebt bestudeerd.  Het zijn vooral de twee boekjes die ons verrasten. In eentje staan zoals gewoonlijk de songteksten. In een ander, meer perkamentachtig blaadje,  lees je goede commentaren op de band, en een grappige korte uitleg per nummer.

Maar goed, hoe klinkt het allemaal? Tijdens opener ‘Opinion’ raak je meteen vertrouwd met het geluid van Japan4. Tom Adriaenssens schreeuwt het geheel op gang met zijn karakteristieke stem over een punkachtige riff. Ook in ‘Security’ is het de zanger die andermaal de aandacht opeist. We geloven dat we nooit eerder een song tegenkwamen die handelt over veiligheidsagenten die problemen hebben met een rugzak. Wat volgt is een redelijk hilarische tekst: “Open the bag sir/Without Hesitation/For the good of the nation.”

‘Shelter’ heeft een rustiger tempo en laat de vocalen drijven op rustige toetsen. Aanvankelijk lijkt het nummer te hard te contrasteren met de andere pittige songs. Op het einde krijg je echter meer intensiteit die je doet beseffen dat ‘Shelter’ één van de topmomenten op dit plaatje vormt. Wie tenslotte niet vrolijk wordt van het heerlijk geforceerde ‘Congratulations’ begrijpen we niet en ook de onuitspreekbare afsluiter ‘Documentalificalisation’ doet ons grijnzen.

Het is heerlijk dollen met de band die mensen al eerder vergeleken met T.C. Matic.  Desondanks heeft Japan4 een heel eigen geflipte sound waarvoor we vooral de frontman moeten prijzen. De eerste keer luisteren doet je raar opkijken, de tweede keer ook. De derde keer komt er een lach bij.

Japan4 heeft voorlopig geen concerten in het vooruitzicht, voor mogelijke data en andere info surf je best naar de Facebook-pagina van de band.

Verdeeld door Plaent Records