Johnny Berlin – Hyber Nation: weidser en opener

door Dennis Janssens

Vreugde! Er is een nieuw plaatje van Johnny Berlin en dat stemt elk normaal mens goed geluimd. De jongeheren hebben hun tijd genomen, hun vorige worp ‘Find What You Love and Let it Kill You’ is intussen al een kleuter van vier jaar. Er werd dus wel met enig ongeduld uitgekeken naar nieuw werk. Johnny Berlin bestaat uit vijf jonge snaken uit het gezellige Limburg, met centraal de broers Renner, zijnde Paul, de zanger en Laurens, die de synths én coproductie op zich neemt. Met een handvol hitjes wisten ze enkele zomers geleden al heel wat (jonge) harten te veroveren. Die singles stonden zo bomvol met ongebreidelde fun en catchy nonsense dat zoiets geen verrassing heet.

Beginnen doen ze op hun jongste telg ‘Hyber Nation’ meteen zéér goed. ‘Living Again’ grijpt je met z’n lekkere groove en akoestische gitaarlijntje meteen bij de keel. Het nummer werd een tijdje geleden al eens in een gestripte live versie op hun YouTube kanaal gegooid en hier is het, met zijn heerlijke refreintje dat dwars op de strofe staat, mogelijks nog beter. ‘Vive l’Afrique’ zou de titel van een of ander wereldmuziekje kunnen zijn maar is dat gelukkig niet. Laat ons het houden op het beste dat The Strokes en Vampire Weekend te bieden hebben met een knoert van een refrein er gratis en voor niets bij. Het doet allemaal denken aan het jeugdige enthousiasme van hun debuutplaat, maar het valt toch op hoe volwassen die Johnny in kwestie is geworden. Luister maar eens naar het uitstekende ‘A Neve’, de perfecte popsong voor die laatste winterdagen. Of het al even geweldige ‘Give Me the Night’. Beginnen als een kruising tussen The Smiths en U2, maar binnen de minuut Johnny Berlin pur sang: mooi. En helemaal weg zijn we van afsluiter ‘A Long Time’ want de broertjes Renner klinken, naar onze bescheiden mening toch, zelden beter dan bij een rustige akoestische gitaar.

Als hun debuutplaat het geluid was van guitige studenten met een lichte vorm van ADHD, is ‘Hyber Nation’ de soundtrack bij de zoektocht naar een plaatsje in de grote-mensen-wereld. Ze klinkt weidser en opener dan haar voorganger en geeft zich bij elke luisterbeurt een beetje meer prijs. Als vanouds steelt Johnny Berlin hier en daar wat mosterd, weten bij wie op rooftocht te gaan voor goed spul is nu eenmaal ook een kunst, dat kan ons bijgevolg geen moer schelen. Jullie horen het, vriendjes, wij zijn heel enthousiast. Hol dus algauw naar je dichtst bijzijnde platenboer en schaf je het schijfje aan. En laat die lente nu maar beginnen, potverdorie.

Johnny Berlin live zien kan binnenkort onder meer in Middelburg (Rock Middelburg, 05.05, ticketinfo nog niet beschikbaar) en Olen (Gladiolen, 25-26.05, info & tickets)

Johnny Berlin website

Album verdeeld door PIAS