Kings of Leon – Talihina Sky, The Story of Kings of Leon: rommelige rockumentaire

door Esther Plessers

“Youuuu, your sex is on fiiiire!” Tenzij je de afgelopen jaren onder een steen hebt gewoond, heb je ongetwijfeld dit overbekende zinnetje al door de speakers van je radio horen komen of zelf al enthousiast meegekweeld. Toch was het niet waarschijnlijk dat deze woorden ooit uit de mond van Nathan, Caleb, Jared of Matthew Followill zouden komen: de jongens groeiden namelijk op in een streng christelijke Pinkstergemeenschap. Eigenlijk voorbestemd om evenals hun vader predikant te worden, zetten zij hun eerste stapjes in de muziekwereld met het brengen van christelijk geïnspireerde gezangen. Hoe zijn de jongens er dan in vredesnaam in geslaagd om zich los te scheuren van een achtergrond waarin muziek en televisie des duivels zijn om zich te transformeren tot een van de meest populaire rockbands op aarde? Om hierop een antwoord te geven, begint de dvd met het volgende citaat van de Amerikaanse filosoof Orison Swett Marden: “A constant struggle, a ceaseless battle to bring success from inhospitable surroundings, is the price of all great achievements.”

Hoewel bovenstaand citaat ongetwijfeld een mooie gedachte is en getuigt van een ogenschijnlijk onbreekbaar doorzettingsvermogen, klinkt het toch wel ironisch door in de rest van de film: van de bescheiden achtergrond en christelijke geloof van de leden van KoL blijft bijna geen spatje heel in deze documentaire. De focus van ‘Talihina Sky’ is tweedelig: enerzijds biedt deze dvd een behind-the-scenes blik op het wereldse leven deze beroemde band, anderzijds wordt er teruggegrepen naar de meer besloten hillbilly-gemeenschap waarin de Followills opgroeiden. Het moderne hedonisme van de band – op arrogante toon champagne bestellen, backstage op segways zoeven en zowat elke soort drugs naar binnen kieperen – staat in schril contrast met de wereld die ze achterlieten. De helft van hun verwanten in Oklahoma bezit geen huis, wast zich in de lokale rivier en is dolblij met de sokken uit de naburige winkel (6 paar voor 1 dollar, aldus een geïnterviewde nonkel). Toch is het al snel duidelijk dat de familieleden van KoL niet de diep christelijke lieverdjes te zijn waarvoor de kijker hen mogelijk had gehouden: meer dan eens zijn er beelden van stomdronken wauwelende familieleden, knettergekke nonkels die op slangenjacht gaan en allerhande incestueuze relaties in woonwagenparken.

Eigenlijk is dit vrij onflatterende familieportret (de band is trouwens vernoemd naar grootvader Leon) een treffende richtlijn en explicatie voor het gedrag van de bandleden, want ook de broers en neef Followill komen niet altijd even stabiel naar voren in ‘Talihina Sky’. Dronken broer Caleb wordt tegen het einde van de dvd genadeloos de mantel uitgeveegd door de eveneens beschonken andere bandleden, omdat hij door zijn continue dronkenschap ondankbaar zou zijn voor het hen door God gegeven succes. Hun ergernis was blijkbaar terecht, aangezien Caleb vorige zomer stomdronken het concertpodium in Dallas verliet en de band zich genoodzaakt zag om wegens interne problemen de rest van de tournee af te schaffen.

De leden van Kings of Leon maken er zich in deze rommelige documentaire blijkbaar toch nog iets te weinig zorgen over dat hun huidige levensstijl hen regelrecht naar de hel zal leiden. Misschien zouden ze beter eens een andere quote van Swett Marden in acht nemen: “Character is the indelible mark that determines the only true value of all people and all their work.”

Kings Of Leon website

Album verdeeld door Sony Music