Les Jupes – Modern Myths: emotioneel, zonder de depressieve kant op te gaan

door Erik Van Damme

Les Jupes is, in tegenstelling tot wat hun Franse naam doet vermoeden, een Canadese groep. Ze brachten net hun debuutalbum ‘Modern Myths’ uit. Als we hun bandnaam vertalen betekent dit rokken, en dat ze stevig rocken, daar bestaat geen twijfel over.

De rode draad doorheen het geheel blijkt de stem van zanger Michael P. Falk te zijn. Al doet dit uiteraard afbreuk aan de muzikale omlijsting die er ook best mag wezen. Het album begint misschien niet heel vernieuwend met ‘Myth #3 (The Mountain)’, met ‘One Solemn Oath’ gaan ze vlak daarna wel de meer experimentele kant op. Het nummer wordt begeleid door een dosis dreigende gitaren, intens, krachtig en melancholisch mooi gebracht. Meteen een van de beste momenten van het album, en dan zijn er nog 8 te gaan. Een paar andere hoogtepunten zijn ‘Mathematics’, met een heel catchy refrein en ‘Awake, My Ghost!’, een afsluiter van formaat. De vaak aanzwellende gitaarriffs, de hard dreigende drums en diepgaande stem van Michael zorgen ervoor dat we best een heel emotionele plaat te horen krijgen, zonder de depressieve kant op te gaan. Les Jupes brengt met deze ‘Modern Myths’ een bijna perfecte plaat uit en dat voor een debuut. Ze hebben er dan ook heel lang aan gewerkt, en het eindresultaat mag er zijn.

Kort samengevat kunnen we besluiten dat dit melancholie is met soms een donker kantje, die nooit de moeilijk in het gehoor liggende richting uit gaat. Dit zou zowel een typisch alternatief publiek als de globale muziekliefhebber moeten kunnen aanspreken, en is een van de betere debuutalbums die we hebben gehoord de laatste tijd.

Les Jupes Bandcamp

Album verdeeld door DGR Music