Newton – Newton: toegankelijke en veelbelovende popsongs

door Erik Van Damme

Newton werd opgericht in 2009. Sindsdien timmert de groep gestadig aan de weg. Het bracht hen zelfs zover dat ze in december 2011 het voorprogramma mochten verzekeren van INXS toen die kwamen optreden in de Vooruit te Gent. De verwachtingen voor het debuutalbum ‘Newton’ waren vrij hooggespannen.

We krijgen een verzameling catchy popsongs die daarbij ook heel toegankelijk klinken. De dynamische aanpak en sterke stem van zanger Didier Colsoul zijn zowat de rode draad doorheen het geheel. De aangename opbouw heeft een bedoeling, er proberen voor te zorgen dat de aandacht van de luisteraar wordt vastgehouden. Op zich zou dit geen probleem mogen zijn want er zit genoeg variatie in de sound.

Is dit nu een topplaat? De eerste kennismaking in de vorm van dit album lijkt ons een grote stap in de goede richting. We hebben geprobeerd die ene song te vinden die erbovenuit steekt maar hebben de strijd moeten opgeven. ‘Newton’ staat gewoon op zich, als een wandeling die je tot het einde moet beleven om elke ervaring ten volle te kunnen voelen, zien en horen.

We houden ons soms liever weg van vergelijkingen met andere artiesten of bands, maar een paar grotere namen in de Britpop en aanverwante genres komen ons wel voor de geest. The National en Kasabian zijn er twee waar we aan denken bij het beluisteren van dit pareltje. Naar de toekomst toe zien we een evolutie met een debuut dat ons geheel kon overtuigen, het is ooit anders geweest.

Website Newton

Verdeeld door Universal Music