Spinvis levert klein monument met ‘Sunon’

door Laurent Voet

Wie nog niet gelachen of gehuild heeft op Spinvis is geen mens. Spinvis ofte Erik de Jong is een echte taalpaus. Hij weet de luisteraar steeds opnieuw te overtuigen dat zijn teksten majestueus zijn. Het doet steeds meer mensen bekeren naar zijn prachtige verhalen. Iedereen hoort zichzelf wel in de fragmenten van levens en teksten die de man ons aanbiedt. ‘Sunon’ is de nieuwste ep van deze gevestigde Nederlander. Qua geluid en concept kunnen we deze waarschijnlijk ergens plaatsen tussen ‘Dagen van gras, dagen van stro’ en ‘Tot ziens, Justine Keller’. Het kent de experimenteerdrang van de eerste en het huiselijke van de tweede.

We horen de wat ruwere Spinvis op het eerste nummer ‘Tingeltangel hersenpan’. Een sterk associatieve tekst die doet denken aan ‘Lotus europa’ maar dan met een meer stabielere krautrockbeat die de wilde tekst in banen houdt. Het lied gaat over een klusjesman die ons meeneemt in zijn naadloze en willekeurige denken op een volle warme tram. De hoofdrolspeler in het lied dient als een verbindende lap tussen het publieke en private dat zo eigen is aan het openbaar vervoer. Hij spreekt zoals men spreekt, hij denkt zoals men denkt.

‘Speel dat ik leef’ doet denken aan ‘Wespen op de appeltaart’. Het is een speels en gemakkelijk melodietje dat gepaard gaat met een korte inkijk in het leven van een opmerkelijk persoon. Achter de schattige, ingenieuze elektronica en de eenvoudige woorden schuilt enige weemoedigheid. We laten even in het midden of dit misschien niet onze eigen projectie is. ‘Icarus’ is een klassieke Spinvis. Het is een ode aan de zon, dat “supernova kroonjuweel”. Het is zo’n klein liedje dat je oplegt wanneer je met je kinderen naar Zuid-Frankrijk rijdt. Daarbij plant het een zaadje van hun toekomstige nostalgie naar simpelere tijden.

Aan het einde van deze veel te korte luisterbeurt horen we weer een experimentelere de Jong. Het behoudt de balans na de twee meer klassieke Spinvis-nummers. Het nummer geeft ons bitter weinig om een consistent verhaal uit op te maken. Er worden de woorden ‘sunon, plankton, aerosol, rock ’n roll’ gemaald onder een uitdagende jazzgitaar. We weten niet wat het is, maar het werkt. Spinvis was met deze ep de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day 2021. Een klein gratis cadeautje na een moeizaam jaar? Dat is wat de Urbanus-achtige cover misschien doet vermoeden. Toch is de ep eerder een klein monument.