Ultraista – Ultraista: Gefaald experiment

door Nicolas D'Exelle

Wanneer Nigel Godrich – superproducer van een zekere band genaamd Radiohead – naar buiten komt met een album, zijn de verwachtingen logischerwijs vrij tot zeer hooggespannen. Zeker wanneer je onder andere producer/drummer Joey Waronker (Atoms For Peace, samen met Thom Yorke) en vocaliste Laura Bettinson in het project betrekt. De status van Godrich wordt wel eens – niet onterecht – vergeleken met die van de intussen legendarische klankentapper en producer Brian Eno. Benieuwd of de vergelijkingen ook bij dit album merkbaar zijn.

Opener ‘Bad Insect’ geeft ons alvast een goed beeld van Ultraista’s sound: een aangenaam klankenpaletje met duizenden synthgeluiden, drumcomputers en de licht nasale, eentonige stem van Laura Bettinson. Blend dit alles samen met een vleugje onderliggende noise – zo hebben we het graag – en je hebt de sound van dit project in een notendop. Dat is natuurlijk niet alles, ‘Gold Dayzz’ beschikt over een Massive Attack-achtige sfeer, die duister en vrolijk tegelijk kan klinken. Trip hopmeesters op helium zeg maar. In ‘Static Light’ komt het drumwerk nadrukkelijk op de voorgrond, met enkele meeslepende beats tot gevolg. Trippen is het zeker.

Dat Ultraista ook over een meer poppy kant beschikt, blijkt in songs als ‘Strange Formula’ en ‘Smalltalk’, waar vernuftige elektronica wordt vermengd met synthpopachtige arrangementen. Niet slecht, maar zeker niet het beste wat het album te bieden heeft. Dat ligt jammer genoeg al achter ons, en tijdens het vervolg van de plaat blijft Ultraista vaak zonder uitgesproken ideeën achter. Enkel het begin van het album kan als echt kwalitatief hoogstaand en diepzinnig materiaal beschouwd worden. Te vaak horen we hetzelfde recept, dat nooit genoeg weet te variëren om ons uit onze slaap te verlossen. Iets wat een band als Massive Attack dan net wél kan.

Dat Godrich en co met goeie ideeën en intenties aan deze opnames waren begonnen is duidelijk, maar het ontbreekt de songs bijna stuk voor stuk aan bezieling en slagkracht om ons over de streep te trekken. Jammer maar helaas.

Ultraista speelt vanavond op Le Guess Who? in Utrecht (info & tickets).

Ultraista website

Album verdeeld door N.E.W.S