Beste albums van de maand: oktober

door Thomas Konings

We weten dat jullie allemaal dagelijks Indiestyle bezoeken, maar af en toe ontsnapt er waarschijnlijk wel eens een laaiend enthousiaste review aan jullie ogen. Daarom presenteren we vanaf nu een overzicht met de beste albums van de maand. In oktober verschenen in ieder geval meer dan genoeg platen om duimen en vingers van af te likken.

Sam Amidon – Lily-O

“Daarmee plaatst hij zich diametraal tegenover de nieuwzucht van elke band die een halve seconde bestaat en die staat te trappelen om haar eigen constructieve bijdrage te leveren aan het ene of het andere genre, en daarbij vooral haar gevoelens en belevenissen vertaalt in teksten. De man uit Vermont doet dat veel treffender met zijn voorgekauwde materiaal. Zijn nummers zijn door de eeuwen heen uitgepuurd en geërodeerd, tot elke noeste arbeider er zich in kon en moest herkennen en zijn ziel voelde smelten.”

volledige review van Jens Van Lathem

Mark Lanegan Band – Phantom radio

“Op papier leek een samenwerking tussen producer Alain Johannes en spreekbuis van de melancholie Mark Lanegan al een goed plan. Het resultaat heeft in ieder geval niet teleurgesteld. ‘Phantom radio’ is een verzameling van kwelgeesten en existentiële vraagstukken die je niet zomaar loslaat.”

volledige review van Yanni Ratajczyk

Caribou – Our love

“Heel de zomer keken we hunkerend uit naar ‘Our love’, met dank aan het lichtjes geniale ‘Can’t do without you’. Wel, het was het lange wachten waard, en ook wij kunnen nu uit volle borst en met gedegen overtuiging zeggen: can’t do without Caribou, meneer Snaith.”

volledige review van Bram Pollers

strand1

Strand – Strand

“Strand, of Bert Dockx, bekend van Flying Horseman en Dans Dans, brengt een soloplaat uit, en dat mogen we geweten hebben. Het gebeurt niet vaak dat een cd je vanaf de eerste luisterbeurt zijn wereld inzuigt. Dit was wel het geval bij ‘Strand’, die niemand met ook maar een beetje gevoel voor melancholie links mag laten liggen.”

volledige review van Simon Kremar, foto van Caroline Vandekerckhove

Run The Jewels – Run The Jewels 2

“De echte sterkte van deze plaat is de voortzetting en verbetering van het debuut. De productie klinkt gepolijst, maar de weerhaken zijn nog altijd aanwezig. Slot ‘Angel duster’ maakt zowaar gebruik van strijkers. Laat die weg, en het zou niet misstaan op voorloper ‘Run The Jewels.’ Ook op het gebied van teksten is de vooruitgang merkbaar.”

volledige review van Daan Leber

Grouper – Ruins

“Als een alles verwoestende orkaan raasde Aphex Twins ‘Syro’ zonet vanuit onze stereoboxen door de kamer. Het contrast met Groupers ‘Ruins’ dat we daarop lieten volgen kon amper groter zijn. Waar die eerste voor enkele rake uppercuts zorgt, zalft de laatste de veroorzaakte wonden. Noem het de stilte ná de storm.”

volledige review van Alexander Spriet

Al onze andere review van oktober vind je natuurlijk hier.