Release Radar: naar deze platen kan je dit weekend luisteren

door Jasper De Spiegeleer

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegen te kunnen.

S Carey – Hundred acres
Sean Carey, de drummer en achtergrondzanger van Bon Iver, liet op ‘Range of light’ zien dat hij perfect zonder Justin Vernon kan. We kregen de zachte, melancholische single ‘Fool’s gold’ als voorsmaakje. Een nummer waarop Carey zich volwassener en doortastender dan ooit toont. Ontdek of hij dit kan doortrekken naar het hele album.

Tubelight – Expert by virtue, thereof
De voormalig finalist van Humo’s Rock Rally heeft een tweede album klaar. In tegenstelling tot voorganger ‘Heliosphere’ blijven de gebroertjes Swinnen ver weg van geestverruimende middelen, al lijkt te titel van het album wel onder invloed bedacht. Het vorige album deed je nog wedromen, terwijl de nieuwe langspeler je constant bij je nekvel grijpt. Beluister hier de ommekeer.

The Low Anthem – The salt doll went to measure the depth of the sea
De folkband uit Providence gooide het bij het vorige album ‘Eyeland’ over een totaal andere boeg. Dat bleek geen slimme keuze. Onder het motto ‘schoenmaker blijf bij je leest’ lost de band nu ‘The salt doll went to measure the depth of the sea’. Een album dat de gloriedagen van weleer zou moeten terugbrengen. Luister hier of ze het nog niet verleerd zijn.

Up High Collective – Solitude
De audiovisuele live-formatie uit Leuven Up High Collective (foto) bezorgt ons nieuw materiaal. De groep bracht al een handvol ep’s uit en brengt vandaag na lang wachten een debuutalbum uit, waar je hier alles over kan lezen. Luister hier ‘Solitude’.

Vundabar – Smell smoke
De drie nonchalante kerels uit Boston brengen alweer hun derde langspeler uit. Nieuwe singles ‘Acetone’, ‘Diver’ en ‘Tonight I’m Wearing Silk lichtten al een tipje van de sluier op. ‘Smell smoke’ kijkt op een schrijnende doch luchtige manier naar de dood en de pijn van de nabestaanden.