Release Radar 11/03: deze langspelers kan je voortaan draaien

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber als een klassieke kermisattractie rond en rond en rond en… we grabbelen allemaal maar wat naar de auditieve flosj. Bij Indiestyle vatten we de koe bij de horens en om deze illustere muzikale paardenkwast te pakken te krijgen, graven wij voor jou in talrijke Facebookfeeds, Twitterwatervallen, Instagramiconen en Soundcloudprofielen. Daar ontgronden wij voor jullie de interessantste bloeddiamanten op om ze voor jullie in dit kant-en-klare lijstje te gieten, je moet enkel nog je oren en ogen de kost geven.

Alex Cameron – Oxy music

‘Oxy music’ is eigenlijk net als ‘Roxy music’, maar dan zonder R. Droog en niet grappig zegt u? Ok, maar de muzikale parallellen zijn er wel. Alex Cameron brengt gladgeschaafde funky pop met een knipoog naar de zeventiger en tachtiger jaren.

Benny The Butcher – Tana Talk 4

‘Tana Talk 4’ tijd baby! Het is fair om te zeggen dat ondertekende fan is. Benny The Butcher is een rasecht talent. Wie zijn rap graag niet te commercieel heeft, een resem sterke beats en een goeie verteller wilt moet bij hem zijn. Na de voorbije jaren mijn albumrotatie gedomineerd te hebben is het nu tijd voor de niewe telg in de Tana Talk reeks. Installatie dateert al van 2018 en staat nog steeds te boek als zijn best ontvangen album. Na ‘The plugs I met’ series kunnen we niet benieuwder zijn. Voor de fans van Conway, Westside Gunn (wat had je gedacht), Freddie Gibbs en Your Old Droog. (Bert)

Drug Church – Hygiene

Als je de traditionele godsdiensten hebt afgezworen – we willen absoluut echt heus niemand aanzetten tot iets – dan is een Drug Church misschien wel iets voor jou? ‘Hygiene’ oftewel hygiëne in het Nederlands is de vierde plaat van de posthardcore band Drug Church. De band surft op de golven van de hardcore, emo, punk en grunge om zo een mix van deze genres te produceren op hun jongste.


Franz Ferdinand – Hits to the head

Dat Alex Kapranos nog steeds ronddartelt op een podium als een jong veulen. Dat Franz Ferdinand nog steeds een zaal in vuur en vlam weet te zetten ‘Jacqueline!’, ‘Matinée’, ‘Take me out!’, ‘Michael!’, staat buiten kijf. En dat een dartsclub opgericht met als naam ‘Darts of pleasure’ een evidentie is ook. Daarom, en om zo veel andere redenen, werd het beste van Franz Ferdinand verzameld op ‘Hits to the head’, met een prachtige hoes in de stijl van hun autonieme album. Naast de 18 verzamelde tophits, staan er nog twee nieuwe nummers op.


Harvest Group – Lightmares

Harvest Group is de band rond de Brusselse gitarist-componist Guillaume Vierset. Het nieuwe album van Harvest Group is getiteld Lightmares en balanceert tussen dromerige sferen. Zwevend tussen dag en nacht, donker en licht en droom en realiteit. Belgische jazz met hoekjes, kantjes, effenheden en uitsteeksels.

Ho99o9 – Skin

Eerlijk: wij moesten ook even slikken toen we lazen dat het nieuwe album van Ho99o9 volledig geproduceerd zou worden door Travis Barker, drummer van Blink182. De poppunk waar we hem van kennen is qua energie toch enkele tandjes lichter dan wat we van ons favoriete punkrapduo verwachten. De eerste singles ‘Battery not included’ en ‘Nuge snight’ stellen ons gelukkig gerust: Ho99o9 lijkt het snedigste uit Barker te halen. (Tobias)


Jameszoo – Blind

Als het allemaal wat experimenteler en gekker mag, dan ben je bij Jameszoo wel aan het juiste adres. Prachtig gecoördineerd met de nieuwe ‘Batman’-film in de zalen werd ‘music for bat caves’ – samen met een 14:30-durende video – op het grote publiek losgelaten. Experimentele jazz en elektronica verstrengelen zich in elkaar voor een muzikale trip zonder gelijke. Deze plaat kan enkel verrassen.

Jenny Hval – Classic objects

Wie de vorige platen van deze Noorse singer-songwriter net wat te zwaar op de maag vond liggen, moet haar nieuwste, ‘Classic objects’ zeker een kans geven. De songs zijn namelijk vederlicht en weerzinwekkende experimenten vind je er niet op terug. Je zou deze bijna zonder commentaar tijdens een dinnerparty zou kunnen draaien. (Martijn)

Lil Durk – 7220

Lil Durk, een fenomeen, hoort in dezelfde categorie thuis als Gunna en bij momenten Lil Baby. Catchy as fuck, maar met rap heeft het echt nog maar weinig te maken. Desondanks is hij hyperpopulair. Een streamingmachine van jewelste. Zijn meest memorabele moment? De meme waarop hij hopeloos verloren lijkt naast Young Thug die met geconcentreerde blik naar zijn scherm kijkt. Nu goed, er is altijd de kans dat hij eindelijk een betere verteller wordt want de flows zijn wel de moeite. (Bert)

Widowspeak – The jacket

Het zesde studioalbum van Widowspeak, getiteld ‘The Jacket’ is van de hand van het duo Molly Hamilton en Robert Earl Thomas.  Zelf zeggen ze: “Aan het begin van iets (een relatie, een project, een baan, een nieuwe plek) heb je een heel puur gevoel. Alles voelt minder gecompliceerd omdat je volledig op het potentieel van die situatie gericht bent. Er is nog niks dat vastligt, en dat maakt het behapbaar omdat je de problemen nog niet ziet. Naarmate de tijd verstrijkt, leer je meer, ervaar je meer, en zie je waar de beperkingen liggen: niet eens noodzakelijkerwijs de beperkingen die je opgelegd worden, maar waar je je eigen grenzen trekt.”