Release Radar 12/06: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Bibio – Sleep on the wing
Slechts een jaar na ‘Ribbons’ heeft Stephen Wilkinson alweer een nieuw album klaar waarin hij verder experimenteert met field recordings en folk-invloeden. ‘Sleep on the wing’ werd opgenomen in z’n landelijk gelegen thuisstudio en was naar eigen zeggen een manier om te ontsnappen aan het drukke stadsleven. (Martijn)

Built To Spill – Built To Spill plays the songs of Daniel Johnston
In feite wordt alles al uitgelegd in de titel : de Amerikaanse band rond gitaarheld Doug Martsch speelt songs van de recent overleden cult-favoriet Daniel Johnston. En ze doen dat op de meest smaakvolle manier. (Martijn)

Flying Horseman – Mothership

We kregen maar liefst vier (!) singles reeds te horen van de langverwachte nieuwe plaat. Deze gaven al een enorme glimp van de nieuwe dingen die Bert Dockx en co zouden uitproberen met het nieuwe album; iets minder folky en iets meer funky. Dat belooft voor de rest. (Yannick)

Gogo Penguin – Gogo Penguin
Met zowel invloeden uit jazz, klassieke muziek en elektronica is het uit Manchester afkomstige Gogo Penguin altijd wel moeilijk geweest om te catalogiseren. Voor hun vierde, zelfgetitelde plaat kreeg het trio veel meer studiotijd dan gewoonlijk en als we de band mogen geloven, resulteerde dat vervolgens in hun meest complexe album totnogtoe. (Martijn)

Gum – Out in the world
Het is een publiek geheim dat quasi ieder groepslid van Tame Impala een eigen band heeft. Jay Watson, alias GUM, is keyboardist bij Tame Impala en multi-instrumentalist bij Pond. Hij is een ervaren, getalenteerde Aussie en het verwondert dan ook niet dat hij met ‘Out In The World’ al aan zijn vijfde soloplaat zit. In tegenstelling tot bij Tame Impala en Pond, zet Watson de schakel om van rock naar pop en probeert hij toegankelijke shoegaze te maken. Het wordt dus voornamelijk zweven, maar ook meezingen. (Louis)

Jehnny Beth – To love is to live
De zangeres van Savages brengt met ‘To love is to live’ haar eerste solodebuut uit. In haar soloproject zien we Beth elektronische invloeden, die aanleunen bij Crystal Castles en Massive attack, verweven met punk. Het resultaat daarvan is een tegelijk opzwepend en contemplatief album dat hier en daar doet terugdenken aan ‘Blackstar’ van David Bowie. (Frederik)

Spacey Jane – Sunlight
Spacey Jane is een Australisch indierock-gezelschap dat na 2 ep’s vandaag z’n langspeeldebuut uitbrengt. Verwacht geen vernieuwingen in het genre, maar gewoon makkelijk in het gehoor liggende gitaar-popsongs die net genoeg inhoud hebben om het interessant te houden. (Martijn)