Release Radar 15.02: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Anemone – Beat my distance
Met enkele frisse singles en ep’s verspreidde de coole dreampop van Anemone zich in minder dan een jaar tijd tot buiten de blogosfeer en binnen de Botanique, waar de Canadezen hun fijne retropopliedjes kwamen brengen in het voorprogramma van Anna Calvi. Als we op de singles mogen afgaan, bouwt de groep op debuut ‘Beat my distance’ verder op dat aangenaam dansbare elan. (Pascal)

Bonzo – Always holidays

Het Leuvense Bonzo is al jaren een band om in het oog te houden in de Belgische lofiscene. Thijs Boyen (YAWNS) gooide jarenlang willekeurig wat jolige clipjes op Youtube, verzamelde leuke voorprogramma’s overal ter lande en maakte van Bonzo de sympathiekste ‘je m’en fous-‘band die we kennen. Na undergroundhitjes als ‘Salty Water’ en ‘David’, komen de Leuvenaars nu met hun eerste langspeler. ‘Always Holidays’ klinkt als een pintje op vrijdagavond en is een ode aan de slackermentaliteit, hoera! (Quinten)

Broken Social Scene – Let’s try the after vol. 1 

Het aantal leden van deze Canadese supergroep mag dan wel variabel zijn, de kwaliteit is gelukkig consistent. Zo’n tweetal jaar geleden bracht de band rond Kevin Drew z’n laatste langspeler ‘Hug of thunder’ uit, na een lange periode van inactiviteit. Dat het gezelschap vervolgens niet opnieuw zeven jaar zou wachten om met wat nieuws naar buiten te komen, bewijzen ze alvast met deze ep. De “vol. 1” doet ons alvast hopen dat er ook een vervolg komt. (Martijn)

Czarface & Ghostface Killah – ‘Czarface meets Ghostface’

Underground hiphop en Amerikaanse comics trappelen al sinds mensheugenis hand in hand met elkaar. Kijk maar naar de vele alter ego’s die artiesten als DOOM, the Scientist en Method Man zich over de jaren hebben toegeëigend. Net als bij The Avengers of het minder bekende Justice League van DC Comics komt het wel eens voor dat deze hiphoppers de krachten met elkaar bundelen om een nieuwe supergroep op poten te zetten. Aan voorbeelden is er geen gebrek, maar het is daarentegen de eerste keer dat het hiphopgezelschap Czarface (7LES en Inspectah Deck) heult met Ghostface Killah (pseudoniem Tony Starks) voor een album. Wat de superkrachten zijn van deze nieuwe formatie? Wervelende lyricism die weet te overtuigen zonder exuberante instrumentals. (Jelle)

Harlem – Oh boy

Negen jaar na het heerlijke ‘Hippies’ is het dromerige Harlem terug van weggeweest. Een beetje ouder en niet echt wijzer, leunt de groep deze keer ontspannen achteruit in de zetel. Iets om je zondag mee op te leuken. (Mattias)

HOMESHAKE – Helium

Het wordt weer heerlijk dagdromen met ‘Helium’, het vierde album van HOMESHAKE. Peter Sagar was vroeger gitarist bij Mac Demarco, maar heeft zich ondertussen kunnen onderscheiden met zijn eigen stijl in de grote lo-fi-vijver. Op ‘Helium’ lijkt hij nog meer te gaan zweven en klinken de nummers veel rustiger dan op het vorige ‘Fresh air’. Ideaal dus om dit weekend onderuit te zakken in je sofa. (Gertie)

 

Jan Verstraeten – Cheap dreams

Jan Verstraeten: niet meteen de meest spannende artiestennaam. Met de wondermooie dromerige en filmische indiepop die hij ons voorschotelt, hoeft dat echter ook niet. Eerste singles ‘Moon face’ en ‘Can it be’ bewezen al dat Verstraetens muziek voor zich spreekt, en ep ‘Cheap dreams’ belooft alleen maar meer van al dat schoons. (Nina)

Ladytron – Ladytron
Acht jaar deden Helen Marnie en Mira Aroyo alias Ladytron erover om een opvolger voor ‘Gravity the seducer’ ineen te knutselen. Maar met hulp van crowdfunding site Pledge music is de nieuwe er dan toch. Exact twintig jaar nadat de groep ons voor het eerst liet kennis maken met hun muziek willen ze tonen nog steeds het betere electroclash geluid te kunnen produceren. Denk bij deze term aan elektronische popmuziek met new wave en shoegaze elementen. (Kevin)

Methyl Ethel – Triage

Methyl Ethel, het trio uit Perth rond Jake Webb, stond tot dusver in de schaduw van stadsgenoten Tame Impala, maar brengen daar met hun derde langspeler ‘Triage’ verandering in. Hun nostalgische synth-pop is stevig gekruid met melancholie en bevat een gulzige dosis catchy refreinen. Toch is het de bijzondere (falcet)stem van Webb die het meest blijft nazinderen. Beluister de single ‘Trip the mains’ hieronder. (Guillaume)

Ry X – Unfurl

Ry Cuming is zo een van die artiesten die je graag koestert als een kleinood om kille, donkere winterdagen door te komen. Met zijn alter ego’s The Acid, Howling en RY X maakt hij donkere fluisterliedjes, al dan niet met beats en ander elektronisch geknisper ingekaderd. Deze keer presenteert RY X de opvolger van ‘Dawn’. Dat de wereld soms een eerlijke plaats is werd bewezen toen single ‘Untold’ plots in Studio Brussels Afrekening opdook. Daar stond het natuurlijk helemaal niet op zijn plaats, maar het kan de goede man enkel maar nieuwe fans opleveren. (Kevin)

SWMRS – Berkeley’s on fire

Je moet binnenkort plaatjes draaien op een alternatief rockfeestje maar wil iets fris tussen de grijsgedraaide klassiekers mikken? Of je wil de hoogdagen van de indierock van tien jaar geleden herleven? Veel beter dan SWMRS’s tweede plaat wordt het dit weekend niet. (Mattias)

Uma Chine – Uma Chine

Nele De Gussem vergaarde haar strepen bij BRNS, Maya’s Moving Castle,  Future Old  People Are Wizards en Inwolves. Nu debuteert ze met haar eigen band Uma Chine, met onder meer leden van Steiger, Binti en St. Grandson in de rangen. Meerstemmige psychedelica op z’n Gents. (Mattias)