Release Radar 30/07: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Jonas Vandenabeele

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Billie Eilish – Happier than ever

Alle ogen zijn op Billie Eilish gericht. Met ‘Happier than ever’ brengt de spannendste popartieste van het moment haar tweede album uit, na haar goed ontvangen debuut. Haar karakteristieke fluisterstem is alvast gebleven, maar de singles beloven wel een subtieler album waarop wildere uitschieters als ‘You should see me in a crown’ of ‘Bad guy’ plaats moeten maken voor een volwassener geluid. (Tobias)

Bleachers – Take the sadness out of saturday night
Jack Antonoff komt met een derde soloalbum en toont dat hij ook voor zijn eigen project ‘Bleachers’ een begenadigd songschrijver en producer is. De naam op zich doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar Antonoff werkt geregeld samen met – en zorgde mede voor het succes van – artiesten zoals Lorde, Taylor Swift, Lana del Rey. Wie wil weten waar zij soms de mosterd halen, zoek niet verder. Of hij de tristesse uit de zaterdagavond kan halen? Dat is een ander paar mouwen.

Dave East & Harry Fraud – Hoffa
Wie zijn hiphop liever wat meer street en ruw wil, is bij Dave East aan het goede adres. De rapper uit Harlem is al jaren een toonaangevende figuur in de meer alternatieve scene, ver van de spotlights. De ideale partner dus voor Harry Fraud, die dit jaar al scoorde als beatbakker van Benny The Butcher en Jim Jones en dat vorig jaar deed met Currency. Een koningskoppel dus hier op ‘Hoffa’. Afgaande op de singles kunnen we zelfs al voorzichtig besluiten dat we hier met een sterk album te maken zullen hebben. Niemand die echter verbaasd is door dat nieuws.

Durand Jones & The Indications – Private space

Durand Jones & The Indications zijn met ‘Private space’ ook toe aan hun derde langspeler. Het is een met disco doordrenkte spiegelbol met funky baslijntjes en een retrosound die heel hedendaags klinkt. De satijnen stem van drummer Aaron Frazer geeft het soulvolle geheel een eigen smoel.

Isaiah Rashad – The house is burning
Dat het verdraaid tijd werd dat TDE nog eens een album loste. De wereld wou een nieuwe Kendrick Lamar, wij waren stiekem blij met een nieuwe Isaiah Rashad. Zijn vorige worp is al vijf jaar oud maar toch blijft ‘The sun’s tirade’ meesterlijk overeind in het heden. Rashad mag dan bijna tussen de plooien van de vergetelheid gevallen zijn, zijn talent is onmiskenbaar. Op de tracklist vinden we Lil Uzi Vert, Jay Rock en Smino terug, maar in se maakt dat weinig uit. Isaiah Rashad mist zelden, ongeacht met wie hij de spotlight deelt. (Bert)

LUMP – Animal

In het woordenboek van Laura Marling ontbreekt tussen middellijn en middelpunt het woord middelmatig. De Britse singer-songwriter neemt geen genoegen met een oké single of een album dat na één luisterbeurt al uit je kortetermijngeheugen verdwijnt. Wanneer ze voor het duo LUMP met Mike Lindsay (Tunng) optrekt, verwachten we dan ook alleen maar excellentie. En die krijgen we. ‘Animal’ is hun ongeplande, tweede worp en wat ons betreft een raak schot. (Guillaume) Lees hier het volledige verslag.

My Idea – That’s my idea ep

De rechttoe rechtaan melodische rock van My Idea was voor alle duidelijkheid volledig hun idee. De sound doet soms denken aan Sheer Mag en dat is een vergelijking om trots op te zijn. De dubbelsingle ‘Stay away still’ en ‘That’s my idea’ van Lily Konigsberg en Nate Amos vanop hun debuut-ep klinkt alvast veelbelovend waar gitaren kundig afgewisseld worden met de bedwelmende stem van Konigsberg.


Pageants – Sun and Settled Days
Pageants is het project van  Rebecca Coleman samen met Devin O’Brien, waarin Coleman instaat voor het schrijven van alle nummers. De band is gevestigd in Long Beach California, en dat zorgt voor dromerige zonovergoten nummers met een retrosausje.


TORRES – Thirstier
Aan het weer zal het niet liggen, maar Torres is dorstiger dan ooit. Het is haar vijfde studioplaat en haar tweede in twee jaar tijd, na ‘Silver tongue’ uit 2020. ‘Thirstier’ etaleert grootse en dramatische stadionrock met elektronica van een artieste die haar eigen pad bewandelt.


Prince – Welcome 2 America
‘Welcome 2 America’ is het derde postuum album van Prince, genoemd naar zijn laatste wereldtournee ‘Welcome 2’. Het werd opgenomen in 2010, zes jaar voor zijn dood, maar werd wegens allerhande problemen nooit uitgegeven. Volgens critici die het al konden beluisteren, zoals die van het spraakmakende The Guardian, is het zijn beste album van de laatste twee decennia. (Ewout)