Release Radar: naar deze albums kan je dit weekend luisteren

door Mattias Goossens

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Bass Drum Of Death – Just business

Behalve een effectieve basdrum heeft dit Amerikaanse duo ook aanstekelijke gitaarlijnen en teksten die je al snel mee kan schreeuwen. Na drie albums op vier jaar tijd, zat er nu vier jaar tussen voorganger ‘Rip this’ en ‘Just business’. Veel is echter niet veranderd, het credo is nog altijd net als de titel “gewoon spelen”. (Mattias)

Gaika – Basic volume

Na een reeks mixtapes en ep’s brengt Gaika nu ook een debuutalbum uit. Vijftien nummers lang versmelt de Britse producer onder meer dancehall en grime, bijgestaan door onder meer SOPHIE en Buddy Ross die al meewerkte aan platen van Frank Ocean. Later dit jaar herwerkt hij in de Vooruit de soundtrack van de iconische anime ‘Akira’. (Mattias)

Phantastic Ferniture – Phantastic Ferniture

De Australische Julia Jacklin brengt versterking mee op ‘Phantastic Ferniture’. Verder wordt het folklabel naar de vuilbak verbannen en bewijst ze dat niet vies is van wat garage-pop. ‘Phantastic Ferniture’ draait rond eenvoudige gitaarriffs, plezier maken en het niet al te nauw nemen met de regels. (Céline)

Ross From Friends – Family portrait

Hoewel de lofi house-trend in een vaak puristische scene eerder meewarig bekeken wordt, heeft Ross From Friends ondertussen bewezen dat hij meer in zijn mars heeft dan wat criticasters beweren. Na een ep, ‘Aphelion’, brengt hij zijn debuutalbum ook uit op Brainfeeder. Op het eerste zicht een verrassende match, maar de Brit bewees op Dour dat hij wel durft af te wijken van de voorspelbare paden. De melancholische toetsen in zijn werk kregen de voorkeur op standaard houseritmes, en dat deed de verwachtingen voor zijn debuutalbum ‘Family portrait’ enkel maar stijgen. (Daan)

Tony Molina – Kill the lights

Misschien heb je nog nooit gehoord van Tony Molina – het zou zomaar kunnen aangezien de man zich niet prominent op de voorgrond manifesteert. Een reden te maar om zijn derde soloplaat ‘Kill the lights’ enkele luisterbeurten te geven. Je zal er in ieder geval weinig tijd mee verliezen. Molina tracht namelijk in vijftien minuten (zijn langste plaat tot nu toe!) tien powerpopnummers tot zijn essentie te herleiden. Een blitzplaat voor de melodieuze innerlijke slacker. (Jonas)