Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Onlangs eigenlijk al te zien en te horen op Canvas: de nieuwe single van het Oostendse garagepunkbluesduo The Glücks (foto). Sound engineer Frederik De Jongh was namelijk centrale gast in pop-O-rama, en die kerel nam ook de mastering van ‘Cucucu cool’ voor zijn rekening. Gedrenkt in alle mogelijke reverb en delay leveren Tina en Alek een vuil maar best nog melodisch rock-‘n-rolldeuntje af, als een Alisson Mosshart (in betere dagen) en een Jack White ten tijde van The Upholsterers. Uiteraard – en zoals steeds – vooral live een waar kanonschot.

Het was via Fris dat we op de nieuwe ep van TITLE botsten, maar waarschijnlijk hoorden wij (en jullie) hem ook wel al eens passeren een radioshow van Lefto, dit seizoen. De nieuwste worp van de producer luister je beter in z’n geheel, maar deze ‘Meleagris oscillata’ geeft een mooi beeld van waar ‘Ignorance is bliss’ voor staat: soulvolle doch experimentele electronica-instrumentals, versierd met een knipoog naar de Herbie Hancock uit de eighties, duidelijke flarden (trappy) hiphop en een occasionele vocale sample. En dan zijn er nog de funky bassolo’s van ene Boris.

Meer electronica van de betere kwaliteit vind je bij Ssaliva. De Luikenaar stelde deze week zijn nieuwe album voor. ‘Reef05’ klinkt op het eerste gehoor niet súper toegankelijk: Arca en Oneohtrix Point Never zijn immers nooit ver weg op ‘a’ of ‘c’ (ja, titels zijn achterhaald). Wat meer naar achteren op het plaatje lijkt het lange, atmosferische en beatloze ‘f’ zich toch mooi te nestelen tussen uitgepuurde soundscape en experiment, die de doorsnee Koreless-fan van niet koud laat. Vakwerk.

De Leuvense beatcowboys van Up High Collective stuurden hun nieuwste single de wereld in op XLR8R, een groot muziekmagazine uit Seattle. ‘Clustro phono’ klinkt best nog wat donkerder dan we van het collectief gewend zijn, al blijft de typische dansbare vibe even goed aanwezig, dankzij die knetterende synths en leidende hi-hats.

Onze producers scheerden de voorbije week hoge toppen: ook SKY H1 had in de vorm van ‘Air’ fantastisch nieuw materiaal. ‘t Is de eerste single uit haar komende Codes-release ‘Motion’ en die maakt ons alvast hongerig naar meer. In haar eigen enigmatische stijl zoeft de artieste met je voorbij langs indrukwekkende digitale landschappen die met grimey synths een heel eigen wereld creëren. Sky laat nooit echt het achterste van haar tong zien en dat maakt ook deze song weer zo intrigerend, terwijl dat mysterieuze element emotie niet in de weg staat. ‘Air’ heeft een bijzondere drive, één die ervoor zorgt dat het nummer opgejaagd (“haunting” eigenlijk, om het met een beter geschikt Engels woord te zeggen) klinkt, en je achtervolgt tot je niet meer los kan laten. – Thomas