Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Burger Records en Gnar Tapes staan erom bekend dat ze de kleinste hoekjes van het universum afspeuren naar lofi garagemateriaal – zo ook tot in ons eigenste Gentje. The Future Dead en Mind Rays releasten al cassettes op de Amerikaanse labels, naast hun vriendjes van The Tubs (foto). Die band heeft met ‘Favorite gun’ nog eens een nieuw nummer uit, en dat heeft minder weg van die nonchalante pop, en meer van indiecountry die zich langs subtiele psychedelica wringt. Neil Young en The War On Drugs komen ergens in de verte hand en hand aangelopen, met een brede grijns.

Je kent Hilke Ros misschien nog als de vroegere bassiste van Amatorski. Verschillende artistieke en toekomstvisies leidden tot gescheiden wegen – Hilke verhuisde naar Zwitserland, richtte haar eigen label 1M op en kon zo ook ongestoord aan solomateriaal werken als Hroski. Een eerste concreet resultaat daarvan stuurde ze onlangs de wereld in, met de ep ‘Maquettes’ en single ‘Balkan roads’. Beklijvende electronica en ijle beats ondersteunen de zachte vocals van de Zwitserse Jorina Stamm – tot alles plots wel héél melancholisch wordt. Maar erg mooi, dat wel.

Keiko is het bandproject van Antwerpenaar Simon Cools. Best pril nog allemaal – maar pas een tweede single uit, al mocht de band zich wél al een Nieuwe Lichting-geselecteerde noemen. Potentieel bezit het vijftal alleszins genoeg, bewijzen ze ook met ‘Saint Sebastian’. Sfeervolle opbouw, boeiende balans tussen melodie en schijnbaar achteloze gitaarlickjes en vooral een pak zonnige dansbaarheid. Volgende keer wat meer synths en iets experimenteler, en je kan Keiko zo gaan zien als waardige opvolger van Soldier’s Heart.

Gedaan met dromen nu, en tijd voor wat vuiligheid. Sunpower en Cheap Drugs, twee fenomenen uit de vaderlandse punk- en hardcorescene, gingen zopas rug aan rug op een nieuwe split ep. Inpluggen, effe laten feedbacken en gáán, – no-nonsense sleurt je mee, al ben je niet écht thuis in de scene. Check gerust heel de ep, hier heb je al de openingstrack van Cheap Drugs’ kantje – ruige garagepunk van obligatoir korte duur.

Na de poppy psychrock van vorige single ‘Black gold’ trekken de rockers van Soviet Grass de snaren en stembanden weer wat strakker aan, en wordt er met  voluit geopteerd voor stevige vocals en groovy deuntjes onder een pompende ritmesectie. We denken dat de Bruggelingen muzikaal eigenlijk iets uitdagender kunnen – maar een solide en oprecht rocknummer verdient altijd een duimpje.