Interview Arkells – Door ervaringen van anderen via muziek te delen worden ze plots heel persoonlijk.

door Wouter Jaques

Beach Boys-pop, 80′s r&b, Canadees patriottisme, jeugdige rebellie en de bombast van Bruce Springsteen: al die verschillende elementen zitten vervat in Arkells’ bron der inspiratie voor hun tweede langspeler ‘Michigan left’. Vorige week verscheen het album in Europa. Hoog tijd voor Indiestyle om enkele vragen af te vuren op bassist Nick Dika.

Indiestyle: De komende maanden toert Arkells door Europa om ‘Michigan left’ te promoten. Wat verwacht je van de release? Is het niet moeilijk om hier van nul te starten?
We zijn erg enthousiast om opnieuw de Atlantische Oceaan over te steken. De vorige keer was zo’n enorme ervaring. Het maakt niet uit hoeveel keer we nog vanaf nul moeten starten. Het is altijd boeiend onze songs voor een nieuw publiek te brengen. Zolang er zielen in de zaal zijn is er energie die ons in vervoering brengt en ons laat openbloeien.

Indiestyle: Wat is het belangrijkst voor jullie: de melodie of de lyrics?
Iedereen wordt op een andere manier door een song aangetrokken. Voor sommige luisteraars zijn teksten wat ze horen na een luisterbeurt of twee, terwijl anderen pas na veel luisterbeurten de woorden beginnen op te nemen. Uiteindelijk heeft een goede song zowel via lyrics als de melodie iets te betekenen, dat maakt het net boeiend om telkens opnieuw het nummer te beluisteren.

Indiestyle: Zijn de liefdesperikelen in de liedjes biografisch?
Sommige zeker, maar andere zijn eerder ontstaan uit observaties van vrienden of familieleden. Door die ervaringen via de muziek te delen worden ze plots ook heel persoonlijk.

Indiestyle: Verkiezen jullie als Canadese band een doorbraak in Europa of de Verenigde Staten?
Het is altijd flatterend om een nieuw publiek zich te weten hechten aan onze songs. We streven ernaar een heel jaar lang zoveel mogelijk optredens te kunnen geven, zo krijgen we kansen om nieuwe gebieden te ontdekken en ons bereik te vergroten. Waar we ook doorbreken, we zullen er steeds met het grootste enthousiasme spelen.

Indiestyle: Arkells won verschillende Juno Awards (een soort Canadese MIA’s, red), voor het beste album en de beste groep. Hoe belangrijk zijn deze prijzen?
Het winnen van prijzen is niet onze doelstelling, maar het is zeker een eer om op die manier herkenning te krijgen. Het geeft ons een soort van rustpunt, om eens diep adem te halen en stil te staan bij onze verwezenlijkingen en inspanningen. Anders blijven we maar non-stop doorwerken zonder om ons heen te kijken.

Indiestyle: Wat is de meest ridicule roddel die al over jullie is verschenen?
We hebben het geluk gehad nog niet in de roddelpers verschenen te zijn. Jammer genoeg heb ik geen gek verhaal, maar eerlijk is eerlijk, we zijn allemaal heel behoedzame jongens.

Arkells live zien kan binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 12.04, info & tickets). Een concert in België komt er voorlopig niet.

Arkells website

Album verdeeld door Suburban