Interview Intergalactic Lovers – Mogen openen voor dEUS is een mooi compliment

door Vincent Coomans

Het Student Welcome Concert in Kortrijk mag dan wel het feest bij uitstek zijn voor de schoolgaande jeugd, ook charme en elegantie hebben er hun thuis. Geen wonder dat er op het grote podium ook plaats is voor de jongens en het meisje van Intergalactic Lovers. De band schoot in de weken voor het festival als een pijl omhoog met het ietwat rebelse ‘Shewolf’. En al ziet het er niet naar uit dat Intergalactic Lovers snel dreigt op te branden, toch vat het kapsel van zangeres Lara Chedraoui even vuur wanneer ze het achteloos in een brandende kaars gooit. Het ultieme symbool van het vurige temperament dat in het merendeel van hun nummers verscholen zit.

Indiestyle: Dag Lara en Brendan, hier zijn jullie dan, als ik me niet vergis is dat ook de titel van jullie debuutalbum ‘Greetings & Salutations’. Van waar hebben jullie die?
L: We haalden het uit een film eigenlijk. Wanneer je een plaat opneemt, gaat er heel veel tijd op aan wachten. Zo ook bij ons. Gezien mijn passie voor film, leek het me evident om dit medium in te schakelen als ultieme tijdsdoder. In één welbepaalde prent, ‘Gentleman Bronco’s’, kwam de zin Greetings & Salutations voor. Het betekent letterlijk Gegroet & tot ziens, hier zijn we dan. We vonden dat deze zin wel paste bij het gevoel dat we wilden overbrengen met deze plaat. Vandaar dat we het ook als titel hebben gebruikt. Later hebben we zelfs vernomen dat ‘Greetings & Salutations’ in het Witte Huis gebruikt wordt als officiële aanspreektitel.

Indiestyle: Toen jullie de plaat net uit hadden, was er minder respons dan nu het geval is. ‘Greetings & Salutations’ sloeg niet meteen in als bom. Moest hij eerst wat rijpen, denk je?
M: Ja, toch wel. Wij voelden het ook zo aan hoor. Naarmate de optredens vorderden, kwam er meer respons vanuit het publiek. Je voelde dat de mensen de nummers toch steeds beter kenden en uiteindelijk ook de tijd namen om de plaat te leren kennen.

Indiestyle: Jullie hebben ook de tijd genomen om ‘Greetings & Salutations’ af te werken. Na jullie overwinning in De Beloften traden jullie veel op. Waren jullie niet ongeduldig om die plaat zo snel mogelijk af te hebben?
L: Eigenlijk niet. Dat komt vooral omdat we zelf beseften dat het echt goed moest zijn. We wilden er niet zomaar mee naar buiten komen om er mee naar buiten te komen. We hebben twee jaar de tijd genomen om te werken aan onze nummers en uiteindelijk, toen we echt voelden dat we er klaar voor waren, hebben we de cd op ons publiek losgelaten.

Indiestyle: Hoe kijken jullie er nu op terug?
L: we zijn er heel blij mee. We hebben veel compromissen moeten sluiten maar uiteindelijk is het echt ons verhaal geworden. We hebben niet geknipt en geplakt om de nummers wat catchier te maken. Het is een geheel geworden waar we met zijn allen achter staan.
M: Ik moet wel zeggen dat ik verbaasd ben dat hij aanslaat. Dat had ik niet verwacht.

Indiestyle: Na een debuutalbum volgt logischerwijs een vervolgplaat. Hebben jullie al een idee welke richting die uit zal gaan?
L: Om eerlijk te zijn, hebben we nog niet veel tijd gehad om daarover na te denken. Ik merk wel dat iedereen ideeën heeft maar het is niet zo dat we al onze tijd genomen hebben om er concreet enkele uit te werken. En welke richting?
Goh ja, misschien maken we metal (lacht), misschien iets anders. Alles kan.

Indiestyle: Jullie gaan eind 2011 toeren met dEUS, er zijn bands die dergelijke adelbrieven niet kunnen voorleggen. Hoe staan jullie er zelf tegenover? (Het interview werd afgenomen voor de start van die tour, nvdr)
M: Wij zijn hen heel erg dankbaar voor deze kans. Ik herinner me nog hoe ik vroeger nogal stuntelig sommige nummers van dEUS speelde aan het kampvuur. Dat we nu hun support mogen zijn, vinden we echt cool. Bovendien kwam het ook echt goed uit. De meerderheid van die shows gaat door in Nederland, net op het moment dat onze cd daar verschijnt.

Indiestyle: In het voorprogramma spelen van dEUS, word je daar niet nerveus van?
L: Natuurlijk, we zijn wel zenuwachtig. Maar dat ze ons meenemen geeft toch aan dat we goed genoeg zijn om dit te mogen doen. Dat is dus een mooi compliment. Daarenboven is het ook de eerste keer dat we echt een volwaardige buitenlandse tour doen. Dus beide gegevens bezorgen ons wel kriebels.

Indiestyle: Jullie hebben de voorbije jaren heel veel opgetreden. Was dat drukke programma niet slopend?
L: Zeker, ik besef nu pas hoe slopend een festivalzomer is. Maar kijk, ik vergelijk dit toch wat met werken. Wie een vol jaar door werkt, heeft het ook soms lastig. Dat geldt ook voor ons. Het was inderdaad slopend maar we hebben wel veel podiumervaring opgedaan. Nu groeit niet zozeer de nood aan rust maar veeleer de nood aan het maken van nieuw werk.

Indiestyle: Klopt, we kunnen niet wachten vooraleer we dat te horen krijgen. Bedankt voor dit interview.
M&L: Graag gedaan.

Intergalactic Lovers live zien kan de komende weken op volgende data en plaatsen:

11.01 Eurosonic, Groningen (NL) – info & tickets
12.01 Eurosonic, Groningen (NL) – info & tickets
20.01 Patronaat, Haarlem (NL) – info & tickets
21.01 Tivoli, Utrecht (NL) – info & tickets
27.01 Muziekgieterij, Maastricht (NL) – info & tickets
28.01 Rotown, Rotterdam (NL) – info & tickets
09.02 Luxor Live, Arnhem (NL) – info & tickets

Intergalactic Lovers website

Album verdeeld door EMI