Drain Gang behoudt mystiek in bloedhete Botanique

door Ismaël Iken

Een drain-gerelateerde woordgrap is snel gemaakt op de warmste 18 juni sinds de start van de metingen. Tot diepe opluchting van eenieder voelde de Orangerie wat koeler aan dan het broeierige exterieur. De voltallige Drain Gang zakte met Varg²™gisterenavond af naar de ruimste zaal van de Brusselse Botanique. Wie hoopte fris en droog twee uur later uit de zaal te vertrekken, had het mooi mis.

Varg²™ zorgde als voorprogramma voor een snoeiharde aanzet. De Zweedse producer, die door talloze samenwerkingen met Bladee, Ecco2k, Thaiboy en Whitearmor onlosmakelijk verbonden is met Drain Gang, bracht een set vol hardcorekicks en trancegeweld. Hij deinsde niet terug om memecultuur te omarmen en bracht hier en daar een – gedateerde – internetsample als “Damn son, where’d you find this?” schaamteloos in de mix. Een van de hoogtepunten was een zeemzoete remix van Papa Roach’s ‘Last resort’, waarbij de gitaarrifs werden vervangen door hemelse syntharpeggio’s en de zanglijnen verheven werden tot een galmende engelenstem.

Het luidste moment van de avond kwam vanuit het publiek: wanneer de lichten in de extreem mistige Orangerie dimden en er beweging te zien was op het podium, lieten de fans hardop weten dat ze klaar waren voor een dik uur van hun favoriete poprap. Het aanstekelijke ‘Western union’ bracht de zaal dan ook meteen tot springen. Het concept en de uitvoering van de scenografie was met verve uitgewerkt. De lampen waren namelijk zo opgesteld dat Bladee, Ecco2k en Thaiboy Digital aan het performen waren in een ontastbare boksring gecreëerd door lichtstralen. De mystiek rond hun persona’s en de abstractie van hun muziek werden op deze manier bijzonder goed behouden. Vooral designer/rapper/regisseur Ecco2k was een fantastische verschijning: zijn onmiskenbaar stijlvolle silhouet blonk uit in excentriciteit.

De setlist was een fijne collectie van oude en nieuwe tracks. De laatste single ‘I’m fresh’ van Thaiboy Digital en natuurlijk enkele nummers van het puike nieuwe album ‘Crest’ van Bladee en Ecco2k passeerden de revue. De consistentie van hun sound in combinatie met de verscheidenheid aan projecten zorgden op een indrukwekkende manier voor een set zonder zwakke momenten. De Zweedse performers wisten dan ook verdomd goed hoe ze momentum moesten opbouwen: na ongeveer 40 minuten stonden Bladee en Ecco2k als boezemvrienden naast elkaar en er volgde een meer dan welkom rustmoment. Langzaam kwam de atmosferische intro van ‘Peroxide’ tot leven en waren we weer vertrokken voor een halfuurtje post-trance en autotuneraps.

Na een euforische apotheose in regenboogkleuren met ‘Girls just want to have fun’ liep de menigte bezweet en verdwaasd naar buiten en zag dat het nog licht was. We ontwaakten allemaal – om het clichématig te verwoorden – uit een droom die tot stand kwam door de schemerige présence van ’s werelds interessantse poprap-boyband.