Foto’s + verslag Reptile Youth in de Beursschouwburg op 21.06: vrolijke chaos

door Bert Savels

Een paar weken was het Deense Reptile Youth nog te zien op Vestrock en daar bliezen ze het publiek zodanig van hun hete sokken dat we wel een blik op hun touragenda moesten werpen. Dat viel goed mee, want gisteren trok het vijftal alweer van Kopenhagen richting België om er op Out Loud! te komen spelen. De set begon een tikje later nu Duitsland-Ghana tot op het laatste moment wel erg spannend bleef, maar dat was snel vergeten toen de eerste dreunende bas van ‘Rivers That Run For A Sea That Is Gone’ door de Beursschouwburg ging.

Foto’s Bert Savels, verslag Emily Griffiths

Reptile Youth staat voor psychedelica, synthpop en postpunk waarbij het hoge tempo de rode draad vormt. Dat maakt het vooral live bijna een belevenis om zanger Damsgaard Kristiansen bezig te zien. Neem nu het rake ‘Structures’ uit hun titelloze debuut. Terwijl de ene geluidsmuur na de andere wordt opgetrokken tussen de zenuwachtige snaretics van drummer Emil Vissing Christensen, gaat de bos krullen van de frontman onophoudelijk heen en  weer en op en neer. Het past wel bij het surreële sfeertje dat de band rond zich heeft en met zijn muziek creëert.

Het publiek volgt het muziekgeweld eerst wat argwanend, maar is helemaal bij de les wanneer de man een eerste keer de zaal in springt bij ‘Dead End’. Kristiansen gaat zowaar op de mensenmassa staan, roept hen toe en wordt van dan af figuurlijk en een enkele keer ook nog letterlijk op handen gedragen. Het is al langer geweten dat deze band voor het livewerk leeft en daar blijken ook hun grootste kwaliteiten te liggen.

Toch is het niet al feest wat telt. Na de eerste grote climaxen volgen enkele rustige nummers zoals ‘Where You End I begin’ en dan valt het concert toch enigszins stil. Het is niet slecht om enkele rustpunten te scheppen doorheen een drukke set, maar Reptile Youth zou best een andere opbouw kunnen gebruiken zodat er minder moet worden getrokken en geduwd om het euforische publiek weer in hogere sferen te brengen met de elektronische tikjes in ‘Colours’ en dat immer vrolijke ‘Speeddance’. Gelukkig is de frontman inmiddels spitsvondig genoeg om dat euvel snel te overwinnen.

En toch, misschien is het wel net die wilde chaos die Reptile Youth in je hoofd wil creëren en daar lukken de Denen dan wel aardig in. We want more!

De Beursschouwburg programmeert binnenkort nog onder andere Robbing Millions (27.06) , Vision Fortune (29.06) en Hazy Hands (29.06). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Website Reptile Youth