Verslag Cloud Control in Tivoli op 18.09 – mix van folk, pop en afrobeat

door Jort

Op sommige optredens is gewoonweg weinig aan te merken. Het concert van Cloud Control in Tivoli dat wij vanavond bijwoonden is er daar één van. De vierkoppige band uit Australië bracht eerder dit jaar het goed ontvangen debuut ‘Bliss Release’ uit en is nu met een flinke tour door Europa bezig. De zaal is goed gevuld als Cloud Control het podium beklimt en dat laat de band niet ongeroerd. Zanger Alister Wright bekent vrijwel meteen ons allemaal ‘awesome’ te vinden.

De muziek van Cloud Control is een mengelmoes van folk, pop en afrobeat. Het viertal speelt vanavond een gevarieerde mix van rustige en meer uptempo nummers, grotendeels afkomstig van hun album ‘Bliss Release’. De liedjes staan bol van de schitterende zangharmonieën die de bandleden feilloos en losjes ten gehore brengen, bovenop de al rijk klinkende instrumentatie. Vooral de combinatie van Wrights volle stemgeluid en de zachtere stem van keyboardspeelster Heidi Lenffer maakt indruk.

Gaandeweg speelt Cloud Control naast publieksfavorieten als ‘Gold Canary’ en ‘There’s Nothing In The Water’ ook een nummer dat naar eigen zeggen enkel nog in Nederland is gespeeld en dus zijn semi-première beleeft. Ook doet de band – als onderdeel van de toegift – een cover van The La’s’ ‘There She Goes’. Afsluiten doen de Australiërs met het oudere ‘Buffalo Country’ dat terug te vinden is op hun titelloze debuut-EP uit 2007.

Eigenlijk hebben we Cloud Control op geen enkel minpuntje kunnen betrappen. Een cynicus zou kunnen klagen over het ontbreken van een unieke sound, maar de eindeloze reeks aan goede liedjes, verbluffende zang en enthousiaste presentatie maken dat meer dan goed. We waren daarom erg blij dat Wright aan het einde van de avond de zaal “tot snel, Utrecht” toeriep. Wij zijn er dan in ieder geval weer bij.