Verslag en foto's Blood Red Shoes + DZ Deathrays in De Kreun op 29.11

door Tiffany Devos
Blood Red Shoes
Blood Red Shoes
Blood Red Shoes
Blood Red Shoes
Blood Red Shoes
Blood Red Shoes
Blood Red Shoes + Wallace Vanborn
DZ Deathrays

Verslag Tiffany Devos, foto’s Pieter Verhaeghe

Terwijl Bat For Lashes ongetwijfeld de AB tot stilte wist te manen, zakte ondergetekende gisteren af naar De Kreun in Kortrijk waar we een iets stevigere avond voorgeschoteld kregen. Blood Red Shoes heeft zo te zien een specifieke smaak in voorprogramma’s, want de langharige Australiërs van DZ Deathrays worden wel eens vergeleken met de explosieve rock van ex-tourbuddies Pulled Apart By Horses. In dezelfde drum-gitaarformule, met een drummer die Steven Ansell waard is qua Animal-gehalte en een gitarist die sterk staat met ruwe gitaarriffs, waren ze een goed uitgekozen opwarmer om het publiek met hun wild geschut klaar te stomen voor de hoofdschotel.

De laatste avond van een ruim drie maanden durende tournee werd in schoonheid afgesloten in het land waar Blood Red Shoes altijd met open armen wordt ontvangen en de gemiddelde fan hen al vijf keer live heeft gezien. Het duo uit Brighton liet even op zich wachten, maar hoe later op de avond, hoe beter in dit geval. Een namiddagset in de vlakke zon zoals dit jaar op Pukkelpop zijn geen ideale omstandigheden voor deze band, De Kreun daarentegen is perfect, donker en niet te groot, daar haalt Blood Red Shoes zijn energie uit. Als decor had de band slechts een kamerlamp meegebracht in de sfeer van de laatste albumhoes. Niet veel afleiding dus, want het draait nog steeds om de muziek. En aan een stevige inzet ontbrak het niet. We kregen onmiddellijk ‘It’s Getting Boring By The Sea’, ‘Don’t Ask’ en ‘Heartsink’ op ons afgevuurd waaruit bleek dat Blood Red Shoes op zijn strakst staat. Het was duidelijk dat ze een wild feestje verwachtten en dat kregen ze, hopelijk werd het Parkhotel daar niet bij getrasht.

Om de liveshow tot een succes te maken, vertrouwt de band graag op oude energieke liedjes die ondertussen goed gekend zijn en altijd enthousiast ontvangen worden, wat niet wil zeggen dat er geen plaats was voor wat rustmomenten in de vorm van ‘When We Wake’ en ‘In Time To Voices’. Toch werden er amper vier nieuwe nummers gespeeld werden. Jammer, want het derde album is minstens even sterk als de vorige twee. In verhouding hadden we dus liever wat meer recent materiaal gehoord. Sommige mensen zullen het oneens zijn, maar we staan niet meer te springen om ‘I Wish I Was Someone Better’ voor de honderd miljoen miljardste keer te horen. Wat echter niet wil zeggen dat we niet springen als het toch voorbijkomt.

Voor het zoals altijd enthousiaste publiek, vanaf halverwege de set (‘Light It Up’ in het bijzonder) soms zelfs té – een paar blauwe plekken zijn geen uitzondering – hadden Ansell en Carter een verrassing bij. Hun vrienden van het Belgische Wallace Vanborn zorgden voor a little bit of riff tijdens ‘Colours Fade’, en voor de afsluiter vergezelde de zanger van DZ Deathrays hen op gitaar voor de full piece version van ‘Je Me Perds’. Maar de grootste verrassing kwam in de bisronde, wanneer Steven en Laura-Mary de rollen omkeerden en een intermezzo brachten dat Steven glunderend op gitaar aankondigde als our surf song with only one lyric: whoooo. Uiteraard liet Steven zich weer van de sympathiekste kant zien, gespeeld verongelijkt om de roosjes die Laura-Mary naar zich toe gegooid kreeg. En zelfs de gewoonlijk norse Laura-Mary leek er deze keer plezier in te hebben, nog nooit zagen we haar zo vaak lachen.

Ondertussen hebben we al heel wat vergelijkingsgrond opgebouwd en kunnen we toch eerlijk zeggen dat het een van de beste Blood Red Shoes-gigs was die we al zagen. Volgende keer zijn we opnieuw van de partij.

Setlist:
1. It’s Getting Boring By The Sea
2. Don’t Ask
3. Heartsink
4. Say Something Say Anything
5. Lost Kids
6. It Is Happening
7. Cold
8. When We Wake
9. This Is Not For You
10. Light It Up
11. In Time To Voices
12. Keeping It Close
13. You Bring Me Down
14 Colours Fade
———————————————————————-
15. Intermezzo
16. I Wish I Was Someone Better
17. Je Me Perds

De Kreun programmeert binnenkort onder meer Sonic City (01-02.12 met o.a. Swans, Beak>, Fuck Buttons), Lower Dens + Novo Line (05.12) en Dinosaur Jr. (11.02). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Blood Red Shoes website

DZ Deathrays website