Verslag Midlake + Caveman in Le Grand Mix op 04.06: klasse te over

door Sven Volckerijck

Vorig jaar wist Midlake ons alweer te bekoren met hun vierde album. ‘Antiphon’ scherpte de verwachtingen voor hun optredens nog wat meer aan. In Le Grand Mix in Tourcoing waren we er getuige van hoe de heren moeiteloos die horde namen.

Caveman, ook al uit de VS, opent de avond met indierock zoals we er wel vaker horen. De band is lang niet slecht maar mist uitschieters die hen van de vergetelheid kunnen redden. Hun vreugde om te mogen toeren met Midlake maakt het gezelschap meermaals kenbaar. Aan het enthousiasme van het vijftal ligt het zeker niet dat we ons hen over een maand amper nog herinneren.

midlake

Het levert een fel contrast op met de hoofdact die we niet gauw zullen vergeten. Midlake heeft intussen al een mooi repertoire bij elkaar geschreven, al grossieren de Amerikanen vooral rijkelijk uit hun nieuwste album, waarvan letterlijk elk nummer gespeeld wordt. Hun indierock heeft een flinke scheut psychedelica toegediend gekregen, zonder de neiging aan te leunen bij folk te verloochenen. Dat het zestal kiest om voornamelijk recent werk te spelen, heeft wellicht alles te maken met het vertrek van de vroegere frontman, waarna de groep zichzelf moest heruitvinden. De oudere nummers zijn in die zin minder van het Midlake dat we vandaag op het podium zien verschijnen dan van Tim Smith, die andere muzikale oorden opzocht.

Hoogtepunten zijn er meer dan genoeg: ‘This Weight’ etaleert het zuivere gitaarspel van Joey McClellan, ‘Provider’ loopt naadloos over in het oudere ‘Rulers, Ruling All Things’, ‘Antiphon’ blijft de dichtste benadering van Tame Impala die deze jongens ooit kunnen bereiken, ‘Aurora Gone’ onthult meer dan op plaat zijn schoonheid en klassieker ‘Roscoe’ en recentste single ‘The Old And The Young’ wekken herkenning op bij alle aanwezigen. Zelfs het instrumentale ‘Vale’ mag gerust aan dit rijtje toegevoegd worden.

Omdat het podium verlaten en betreden een hachelijke zaak is, zo legt de zanger uit, blijft Midlake gewoon on stage om de bisnummers te spelen. Met de nodige zelfrelativering en kwinkslagen oogsten de mannen daar heel wat sympathie mee. En dan wordt een erg mooie, aan het origineel trouwe cover ingezet van ‘I Shall Be Released’ dat je ongetwijfeld kent van Bob Dylan of van The Band. Door de oorspronkelijke versie in ere te houden, vormt dit meteen een buitenbeentje in de set van het zestal, want de stijl die de andere songs zo kenmerkte, wordt hier niet klakkeloos getransplanteerd. Het erg toepasselijke ‘Head Home’ vormt de climax, waarna de gitarist handen schudt met de mensen op de voorste rij.

Setlist:
Ages
This Weight
Provider
Rulers, Ruling All ThingsYoung Bride
We Gathered In Spring
Antiphon
Vale
It’s Going Down
Children Of The Grounds
Corruption
Aurora Gone
Roscoe
The Old And The Young
Provider (Reprise)
———————————————
I Shall Be Released (Bob Dylan cover)
Head Home

Le Grand Mix programmeert in de komende maanden nog onder meer Archie Bronson Outfit (07.06), Triggerfinger (02.10) en Fink (02.11). Info, tickets en de volledige kalender kan je vinden op de website van de club.

Website Midlake