Verslag TOPS + Moon King, La Péniche Lille, 10 juni 2015

door Tiffany Devos

Drie jaar geleden werden we halsoverkop verliefd op het limonadefrisse TOPS uit Montréal. De gezanten uit de Arbutus-stal – het label dat ons eerder al zegende met platen van Grimes en Sean Nicholas Savage – brachten ons de schattigste popplaat van 2012 en slaagden erin zich verrassend snel permanent te nestelen in ons geheugen voor uitstekende melodieën. Opvolger ‘Picture you staring’ uit 2014 deed het minstens even goed in onze iTunes, waardoor we na een passage in de Botanique, ook uitrukten richting Frankrijk om de band live aan het werk te zien.

Opwarmen hoefde Moon King niet, want La Péniche, een boot in Lille genoot beneden dek al van vrij tropische temperaturen. Spelen deed het Canadese viertal wel, maar het was niet door hun dreamy indierockprestaties dat we warmer werden. De band rond Daniel Benjamin (broer van Doldrums) en Maddy Wilde is zo’n groepje dat wel redelijk goed klinkt, maar iets tekort heeft waar je je vinger niet op kan leggen en waarschijnlijk nooit hoge toppen zal scheren, al toeren ze wel aan een uitputtend tempo (dit was al de derde boot op deze tour). Dat laatste eist ook zijn tol: de zanger, al was hij vrij entertainend qua podiumprésence, forceerde z’n stem en het nemen van middelen zal hem ook wel niet onbekend zijn.

DSC08535b

Wie ons meer kon inpakken was TOPS. Hun nostalgische gitaarpop met synthy begeleiding klinkt supercharmant, zeker wanneer ze voorzien wordt van de scherpe stem en dansjes van Jane Penny. De band had wel wat tijd nodig om helemaal los te komen, maar wanneer we halverwege het nieuwe materiaal te horen kregen, dat meer uitgesponnen klonk en uitgebreider steunde op muzikaliteit en gitaarsolo’s, gingen ze best wel los en kregen we lachjes, giechels en veelzeggende blikken tussen gitarist en zangeres.

DSC08756b

Als afsluiter spaarden de Canadezen het beste nummer uit ‘Picture you staring’. ‘Way to be loved’ blijft gewoon een steengoed nummer dat zich van de rest onderscheidde door het a capella stukje in het midden en de gitaarsolo die volgde. TOPS werd enthousiast aangemaand om nog een bis te spelen met “Ooo ooo o ooo ooo’s” waarop de gitarist dit spontaan begeleidde en de uitdaging aanging om zijn energiedrankje tot de laatste druppel uit te drinken. ‘Diamond Look’, hun dansbaar hitje uit de eerste plaat en ‘Outside’ met z’n hints naar ‘Take my breath away’ werden het besluit van een charmante, leuke en catchy set.

Moon King Facebook

TOPS website

La Péniche programmeert binnenkort nog Jeffrey Lewis (16.06) Aquilo (24.07) en Steve Gunn (29.07). Meer info vind je op hun website.