IndieGloria – herbeluister de Madchester special van 01.12 met muziek van o.a. The Stone Roses, Happy Mondays en The Charlatans

door Filip Van Der Elst

In deze uitzending neemt IndieGloria je mee naar Manchester, meer bepaald naar het toonaangevende Madchester-tijdperk. In de jaren ’80 werd de stad overspoeld door een hele hoop bands die een eigenzinnige, nieuwe sound met zich meebrachten. Het waren de dagen van de legendarische Hacienda-club in Manchester, en de start van een unieke mix van rock en elektronische muziek.

De fantastische film ’24 Hour Party People’ (trailer) geeft een schitterend beeld van die periode, en aangezien Happy Mondays in maart in Het Depot spelen (aanvankelijk gepland op 03.12), hadden wij meteen ook een reden om een aflevering aan het genre te wijden. Patrick Kimpe van Thin Line Men, Belgian’s finest “Madchester” band, gidst je langs de belangrijkste groepen en figuren uit dat tijdperk. Iets voor de geschiedenisliefhebbers. Luister naar enkele klassiekers hieronder. De hele uitzending kan je natuurlijk ook herbeluisteren op MixCloud.

New Order – Here To Stay

Het lijkt ons niet nodig om deze band aan jullie voor te stellen. New Order was niet alleen de opvolger van Joy Division, maar ook de voorloper van de Madchester scene. Zij waren de eerste groep die rock en dansmuziek met elkaar combineerden. Dit heerlijke nummer is een bewijs dat die tactiek loonde.

The Stone Roses – Waterfall

Ook een gigantische naam uit het genre. The Stone Roses is zo’n band waar de controverse nooit ver van verwijderd is. Ze maakten maar twee platen, waarvan de laatste commercieel geflopt is, en de groep ging gebukt onder onderlinge ruzies en twisten met het management. Sedert 2011 zijn ze opnieuw alive & kicking, en net zoals velen onder jullie hebben Patrick en wij hen aan het werk gezien op de recente Pukkelpop-editie. ‘Waterfall’ is een van de klassiekers uit de Britse muziekgeschiedenis en kon uiteraard niet ontbreken in ons lijstje.

Inspiral Carpets – She Comes in the Fall

Een van de drie groten uit het Madchestertijdperk, samen met The Stone Roses en Happy Mondays. Noel Gallagher was ooit roadie voor de band, nadat hij eerst als zanger gesolliciteerd had. ‘She Comes in the Fall’ is intussen al 22 jaar oud, maar blijft tijdloos.

The Charlatans – The Only One I Know

Deze band haalde nooit de bekendheid van The Stone Roses of Happy Mondays, maar voor Patrick is het allesbehalve een tweederangs-Madchesterband. Volgens onze kenner zijn al hun albums even goed (en als we goed tellen zijn dat er elf, de laatste is nog maar twee jaar oud), en dat kan van die andere bands niet gezegd worden. ‘The Only One I Know’ is uit 1990, ook 22 jaar oud dus.

Thin Line Men – Blindfold

Thin Line Men komt niet uit Manchester, maar uit Oostende. Vooruit dan, komt toch al in de buurt van het Kanaal. Het is echter niet moeilijk om de invloed van bovenvermelde bands te horen in de eigentijdse sound die Patrick Kimpe en co produceren. Nu nog een nieuwe Hacienda, en we kunnen ons anno 2012 helemaal in het Manchester van de jaren ’80 wanen.

IndieGloria is elke zaterdag tussen acht en negen ‘s avonds te beluisteren op 106 FM in Leuven of via de website van Radio Scorpio daarbuiten. Volg het programma zeker ook op Facebook.