Sigur Rós kondigt reeks exclusieve vinyluitgaves aan en deelt nieuw nummer

door Milena Maenhaut

Ter gelegenheid van het IJslands festival Norður og Niður kondigt Sigur Rós een handvol exclusieve vinyluitgaves aan. De gelimiteerde edities zijn beschikbaar op het festival, dat gecureerd wordt door de band. Na afloop kan je de platen ook aanschaffen op de website van het trio.

Zo vind je tussen de gelimiteerde uitgaves honderd kopieën van Jónsi’s ‘Frakkur, 2000-2004’, een onuitgegeven compilatie solo-materiaal uit de opnames van verschillende albums. Bovendien komt ‘Frakkur, 2000-2004’ in een handgemaakte hoes van IJslandse artiest Sigga Björg Sigurðardóttir. Daarnaast wordt het rijtje exclusiviteit aangevuld met een nieuw album van Alex Somers, de producer van Sigur Rós, en met ‘Liminal remixes’. ‘Liminal remixes’ is een collectie ambient-versies van Sigur Rós-klassiekers, gecompileerd door Somers, Jónsi en componist Paul Corley. Ook ‘All animals’, de ep van Jónsi en Somers, krijgt een eerste uitgave op vinyl. De ep was in 2009 reeds te horen op de bonus-cd van ‘Riceboy sleeps’. Ten slotte maakt ‘Route one’ het lijstje af. ‘Route one’ bevat hoogtepunten uit de vierentwintig uren durende compilatie voor het ‘Slow TV’- project uit 2016, waar een volledige dag muziek gecombineerd werd met een virtuele reis door IJsland.

De eerste editie van het festival Norður og Niður vindt plaats tussen 27 en 30 december in Harpa in Reykjavik. Eerder werden onder meer Mogwai, Kevin Shields (My Bloody Valentine) en Árni Hjörvar Árnason (The Vaccines) bevestigd. Vandaag voegt Sigur Rós Tangerine Dream en Kaitlyn Aurelia Smith aan de affiche toe.

Lees hier nog eens wat we vonden van Sigur Rós’ passage in Vorst Nationaal vorige maand.

Anticipeer al dat nieuw materiaal met het openingsnummer van ‘Frakkur, 2000-2004’ hieronder.