Blaudzun – Heavy Flowers: een bloem in volle groei

door Indiestyle

Met een overvloed aan platen van Belgische makelij zouden we haast vergeten naar Nederland te kijken. Blaudzun, genoemd naar een onbekende Deense wielrenner uit de jaren ’70, kreeg twee jaar geleden wat naambekendheid met ‘Seadrift Soundmachine’. Het project van Johannes Sigmond staat dit jaar voor een nieuwe uitdaging. ‘Heavy Flowers’ belooft eigenwijze pop waar een vrolijke sound de donkere thema’s uitbalanceert. Aan de hand van de titel kan je al vermoeden dat het hier vaak over het bederfelijke zal gaan. ‘Heavy Flowers’ staat echter vol met hoop, diversiteit en bij vlagen dan ook wel wat melancholie.

Het openingstrio grijpt ons meteen bij het nekvel. ‘Flame On my Head’ is spannend, steekt mooi ineen en bewijst het potentieel van Sigmond. Het is dan ook vooral de eerste helft van de plaat waar we over te spreken zijn. ‘Elephants’ doet het tempo rijzen. Met dezelfde branie als we dat van een Arcade Fire gewoon zijn komt hij met stampende drums op ons af. Het nummer doet snakken naar de lente die er – gelukkig – zit aan te komen. De plaat zit vol met bliepjes, belletjes, ukelele en tempowisselingen. We zijn benieuwd hoe dit live overkomt, maar we zijn er behoorlijk van overtuigd dat ‘Heavy Flowers’ nog net dat extra cachet kan geven aan hun optredens.

De titelsong bloeit volledig open en groeit uit tot één van de favorieten. Het moet natuurlijk allemaal wat je ding zijn. Mensen die niet van het grootse en theatrale houden, kunnen zich deze plaat beter niet aanschaffen. Bij ons gaat het er in ieder geval in als zoete broodjes. Toegegeven, Blaudzun wil af en toe wel heel erg op zijn idolen lijken. Zo kunnen we de vergelijkingen met ‘Into the Wild’ van Eddie Vedder ergens wel snappen. Hij doet het echter met zo veel hoogmoed en energie dat het eigenlijk niet stoort. Zoals België School is Cool heeft, heeft Nederland Blaudzun. En dat is een groot compliment voor beiden.

‘Who Took the Wheel’ doet ons nu al snakken naar dat slecht getapte bier in plastieken bekertje, luilekker gestrand op de festivalweide. In elk nummer zit wat opgekropte energie die er op één of andere manier uit moet. ‘We Both Know’ is daar het perfecte voorbeeld van. Na tien seconden weet je dat het tempo de hoogte in zal gaan. Eens het zover is, is het dan ook toegestaan om even de controle te verliezen. Origineel kan je het allemaal niet noemen, maar eigenlijk maakt dat ook helemaal niet uit.

‘Heavy Flowers’ omarmt de lente. Indien je deze zomer de kans hebt om het allemaal live mee te maken, raden wij een avondje Blaudzun ten zeerste aan. Een plaat met zoveel enthousiasme, ambitie en hoop verdient elke ster die ze toegewezen krijgt. Een bloem in volle groei, die Sigmond.

Blaudzun live zien kan binnenkort onder meer in Brussel (Les Ateliers Claus, 24.03, info & tickets), Rotterdam (Motel Mozaïque, 20.04, info & tickets), Gent (Vooruit, 24.04, info & tickets), in Opwijk (Nijdrop, 24.05, info & tickets) en Dranouter (Festival Dranouter, 04.08, info & tickets).

Blaudzun website

Album verdeeld door V2