Jesca Hoop – The House That Jack Built: vertwijfelend middelmatig

door Esther Plessers

“Her music is like going swimming in a lake at night”. Met deze bewoordingen geeft levende legende Tom Waits weer hoe hij de muziek van Jesca Hoop – zijn voormalige nanny – ervaart. Ook grote namen Eels en Peter Gabriel waren overtuigd van de stemkwaliteiten van Hoop en nodigden haar respectievelijk in 2010 en 2011 uit om samen te toeren. Zoveel steun van de groten in de muziekbusiness, dat moet toch wel betekenen dat Hoop gezegend is met een (in)pakkend stemgeluid, verslavende lyrics en een muzikale gelaagdheid die je van je sokken blaast? Maar is dat wel zo? Staat Hoop er ook zélf, zonder steun van machtige mecenassen?

Hoewel ‘The House That Jack Built’ Hoops derde studioalbum is, is derde keer in dit geval zeker niet de goede keer. Opener ‘Born To’ geeft duidelijk aan dat Hoop wel degelijk beschikt over een puike stem, maar – hoewel flink geprobeerd – er geenszins in slaagt passie of inspiratie door te geven via haar muziekarrangementen. Buiten ‘Peacemaker’ met ritmische synthdrums en de rustigere titelsong maakt ‘The House That Jack Built’ nergens (diepe) indruk, hetgeen in het genre vrouwelijke singer-songwriter met ballen toch wel belangrijk is. In vergelijking met artiestes als pakweg Ani DiFranco of Cat Power liggen Hoops nummers wel ok in het oor, maar slagen ze er nog niet bij benadering in een muzikale revolutie in je hersenpan te veroorzaken.

Om af te sluiten in de lijn van Tom Waits’ uitspraak: Hoops muziek op ‘The House That Jack Built’ is als baden in water dat eerder lauw dan warm is. Én je favoriete shampoo is net op.

Jesca Hoop live zien kan binnenkort onder meer in Utrecht (Tivoli, 06.09, info & tickets), Eindhoven (Effenaar, 08.09, info & tickets) en Gent (Vooruit, 16.09, info & tickets).

Jesca Hoop website