Paul Simon – Songwriter: 5 decennia muziekgeschiedenis van levend icoon

door Esther Plessers

“Well I’ll just skip the boring parts chapters one, two, three /And get to the place where you can read my face and my biography.” Zo zingt Paul Simon in het nummer ‘That’s me’, één van de maar liefst 32 titels die zijn verzamelalbum ‘Songwriter’ rijk is. Verspreid over twee discs overspannen de nummers de laatste 50 jaar van de (solo-)carrière van de artiest die door velen ook wel de ‘Picasso van de popmuziek’ wordt genoemd.

Toch is het fout om te denken dat dit weer het zoveelste typische verzamelalbum van een ouder wordende artiest is: Paul Simon mag dan wel zopas zijn 70e verjaardag gevierd hebben, meteen ook de hoofdreden van het uitbrengen van dit album, maar hij koos zélf de nummers uit op ‘Songwriter’ zouden prijken én kondigde eveneens een tournee aan om het 25-jarig bestaan van zijn succesalbum ‘Graceland’ te vieren. Bij het selecteren van de individuele songs voor ‘Songwriter’ beperkte deze gezwinde grijsaard zich niet enkel tot een hernemen van enkele hits uit zijn indrukwekkend archief, maar incorporeert hij bewust de minder gekende of geapprecieerde composities uit zijn carrière. Het is juist deze uitgebalanceerde mix van overbekende nummers en de meer verborgen juweeltjes die zijn muziekloopbaan reflecteren en deels ook hertekenen: ‘Songwriter’ is vooral een fijn album voor de luisteraar die zijn kennis van Simons muziek verder wil zien reiken dan enkel maar de classics.

Hoewel de eerste disc direct begint met drie monsterhits (‘The Sound of Silence’, ‘The Boxer’ en ‘Bridge Over Troubled Water’) vanuit de periode als duo met Art Garfunkel, is het direct duidelijk dat het niet gaat om een simpele recyclage: de eerste twee zijn live weerslagen uit de soloconcerten van Simon en de laatste is een cover gebracht door souldiva Aretha Franklin – en gelijk ook de enige cover die het hele album telt. Andere bekendere toppers op disc 1 zijn ‘Kodachrome’ (beginnende met “When I think back on all the crap I learned in high school/ It’s a wonder I can think at all.”) en het vlot in het oor liggende reggaenummer ‘Mother And Child Reunion’. Het is vooral op de tweede disc van ‘Songwriter’ dat duidelijk wordt dat het album géén standaard ‘best of’ is: hier geen commercieel getinte songs meer, maar vooral nummers waaruit duidelijk zijn meesterschap in het songwriting blijkt. Meer nog: vooral het brede interesseveld van deze artiest met Joods-Hongaarse roots komt in deze selectie naar volop naar boven: van het swinging fifties-nummer ‘Quality’ over de meer Afrikaans getinte ‘Spirit Voices’ naar het Zuid-Amerikaans geïnspireerde ‘Born in Puerto Rico’: Simon voert zijn luisteraar mee op een reis door de tijd en muziekstijlen. Na bijna 140 minuten luisterplezier, sluit Simon zijn verzamelalbum dan toch op vrij conventionele wijze af met de titelsong van zijn meest recent verschenen album ‘So Beautiful Or So What’.

Paul Simon is een groot artiest die ook weer met dit ietwat onconventioneel verzamelalbum de tand des tijds niet enkel met glans doorstaat, maar gewoonweg transcendeert. Laat de onbekendere pareltjes van deze levende legende op je inwerken, want ook zij behoren ontegensprekelijk tot Paul Simons muziekkundig eldorado.

Paul Simon website

Album verdeeld door Sony Music

Album kopen op iTunes