18 concerttips voor een noemenswaardig november

door Milena Maenhaut

Om in dit drukke en uiterst interessante najaar keuzestress-aanvallen en de bijhorende financiële katers te vermijden, leiden we je maandelijks door het nationale concertlandschap. Verwacht geen grote namen in het Sportpaleis, wel verdoken en nog niet uitverkochte optredens waar je risicoloos je hoop en zakgeld aan kan spenderen. Ziehier waar we in november naar uitkijken.

Priests – 2 november, Het Bos, Antwerpen

Ze zijn niet de eerste die de American dream door het slijk halen, maar de postpunkers van Priests doen het dan wel op een zeer authentieke en aangename manier. Frontvrouw Katie Alice Greer raast zo ook op de tweede plaat ‘Nothing feels natural’ door de rebellie en maatschappelijke urgentie. Donderdag in Het Bos wordt stoomender dan we van Allerzielen – of van de bandnaam – zouden verwachten.

Moses Sumney – 3 november, Cactus Club, Brugge

Dit voorjaar annuleerde Moses Sumney een exclusieve show in de Brugse Ryelandtzaal in het kader van een intieme tour langs de mooiste zalen van Europa. Deze week krijgt de revelatie een herkansing in dezelfde stad mét een uitstekende plaat ‘Aromanticism’ onder de arm, waarover we schreven “Hij spoort fans aan om alleen naar zijn shows te gaan zodat hij ze onbewaakt emotioneel kan aanvallen.” Wie denkt na de herdenkingsdagen van deze week zijn emotionele stabiliteit nog een hardere schop onder de kont te geven, weet waarheen. Wie daar liever nog even mee wacht, kan zich mentaal voorbereiden voor de show op 20 november in de Botanique.

Mount Kimbie – 4 november, Ancienne Belgique, Brussel

Zowel techno- als indieliefhebbers sloten Mount Kimbie (foto) zeven jaar geleden in hun armen met debuut ‘Crooks & lovers’. Met maatjes King Krule en James Blake verdiepten ze sindsdien hun geluid verder uit, met als resultaat nieuwe hoogtepunt ‘Love what remains‘ dat dit jaar uitkwam en volledig werd opgenomen met analoge synthesizers. Live komen naast gearheads ook feestbeesten aan hun trekken: dat bewezen ze eerder dit jaar op Pukkelpop.

Princess Nokia – 6 november, Botanique, Brussel

Wie de hiphopwereld te mannelijk vindt, kan zijn/haar hart ophalen aan Princess Nokia. De zelfminnende antipool van Moses Sumney duwt al dat testosteron van haar troon en dumpt er de gangbare schoonheidsidealen bovenop. In langspeeldebuut ‘1992 Deluxe’ rapt Destiny Frasqueri “My little titties be bookin’ cities all around the world” en inderdaad: ze tekende bij Rough Trade en tourde onstopbaar de planeet rond. Wie nu al spijt heeft haar optreden in de Vooruit in april gemist te hebben, kan terecht in de Botanique voor een assertieve injectie grrrl powerrr die nog lang in je aderen zal rondhuppelen.

Er is nog maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Het concert was aanvankelijk geprogrammeerd voor 8 november, aangeschafte tickets blijven geldig.

Schiev Festival – 11-13 november, Beursschouwburg, Brussel

Pak je graag uit met hippe avant-garde ontdekkingen (en wie doet dat niet), dan moet je bij Schiev Festival zijn. Het jaarlijks evenement in het kader van SHAPE brengt progressieve popmuziek naar het grote publiek. Dat mag elektronisch, akoestisch, traditioneel of futuristisch zijn, zolang het maar experimenteel en divers is en liefst nog eens een hoop genremuren omvergooit. Schiev wilt zo een tegenwicht bieden tegen de mainstream-wereld en focust op wie nog net onder het oppervlak huist, met extra aandacht voor de Belgische wateren. Dit jaar dook Schiev onder meer Danny L Harle, Mr. Mitch, Mama Snake, Thomas Ankersmit en Varg op. Van eigen bodem staan ook Whye The Eye, Hiele en Lieven Martens Moana in de Beursschouwburg.

Liars – 11 november, Botanique, Brussel

Al zeventien jaar schippert Liars tussen verschillende formaties en minstens evenveel genre-ommezwaaien. Ze kronkelen van noiserock naar electronica en slagen er steeds in een eindproduct van de bovenste plank te leveren. Angus Andrew leidt het project momenteel in zijn eentje en bracht in augustus ‘TFCF’ uit. Op de plaat exploreert hij alweer een ander, dit keer introspectiever, geluidspanorama, zonder aan eigenheid in te boeten. In de Botanique stelt Angus het werk voor met een nagelnieuwe liveband.

Jesca Hoop – 12 november, Minardschouwburg, Gent

Jesca Hoop wordt, net als Devendra Banhart, geassocieerd met ‘New Weird Americans’, een folk-beweging uit de jaren 2000 die het genre wou uitbreiden. De voormalige nanny van Tom Waits’ kinderen werd op voortouw genomen van Waits, Mark Knopfler, Placebo en Eels. Over het derde studioalbum van de singer-songwriter waren we vijf jaar geleden niet zo enthousiast, maar nu staat de Amerikaanse een album ‘Memories are now’ en samenwerking met Sam Beam (Iron & Wine) ‘Love letter for fire’ verder en trok ze zich experimenteel los van de statische conventies van deze tijdgeest. Dat alles is de formule voor een avond folk-chemie in de mooie Gentse Minardschouwburg.

Lomelda – 14 november, AB Salon, Brussel

November is voor velen de sombere voorbode van een feestelijk december en dat zal dit lijstje geweten hebben. Met Lomelda voegen we naast Moses Sumney nog een weemoedige act aan het hoopje concerttips toe. De Texaanse, die hopelijk minder triest door het leven gaat als Hannah Read, teert aangrijpend op de uitzichtloosheid van verlaten parkeerplaatsen op ‘Thx’. Als we nog eens zeggen dat je dit alles volledig gratis kan aanschouwen, grijp je spontaan je doos zakdoosjes en huppel je het AB Salon binnen. Thanks, Lomelda.

Klangstof – 15 november, Trix, Antwerpen

Dat de Nederlands/Noorse jongens van Klangstof aanvankelijk wat onwennig op de planken stonden, merk je nu niets meer van. Deze zomer op Boomtown was de grootste troef van het viertal hun ongelofelijk aanstekelijke samenspel. De indierockers elektrocuteren new wave en shoegaze en brengen dat alles deze week op een nieuwe ep uit. Die komen ze voorstellen in Trix. Als voorprogramma speelt Le Manou, eerder deze maand nog onze vi-be vangst.

Little Dragon – 17 november, Vooruit, Gent

De Zweden van Little Dragon behaalden op vijfde studioalbum ‘Season High’ geen hoogtepunt, maar verloren moeite is een luisterbeurt geeneens. Na de euforie van een Grammy-nominatie voor vierde langspeler ‘Nabuma Rubberband’, lijkt het viertal in ‘Season high’ zozeer hun best te doen gepolijste popliedjes te componeren, dat het ergens onderweg de dynamiek verloor. Hoe dat live klinkt hoor je in Gent.

Sapphire Slows – 17 november, Het Bos, Antwerpen

Nadat ze eind 2013 uit Tokyo opdook met ‘Allegoria’, was het even stil rond de Japanse. De slaapkamer-producer kon niet kiezen of ze in het pop- of eerder experimentele hokje geduwd wou worden. Ze besloot gewoon lekker beide kaarten uit te spelen. Zo bracht Kinuko Hiramatsu ‘The role of purity’ en ‘Time’ uit, waarop ze respectievelijk de hypnotiserende ambient-tour opgaat en dan weer de vocals verheft tot een prominente rol. Sapphire Slows brengt de Japanse clubwereld tijdelijk naar Het Bos op 17 november.

TORRES – 18 november, Botanique, Brussel

Mackenzie Scott aka TORRES staat garant voor vindingrijke en eigenzinnige indiepop met elektronische intrusies. De Amerikaanse bracht dit najaar het ambitieuze ‘Three futures’ uit, waarop ze de electropop-hybride verder uitspon. TORRES eindigt haar Europese tour op 18 november in de Botanique. Dat belooft een avond op de goddelijke Olympus-berg van indie-land te worden.

Algiers – 19 november, Botanique, Brussel

Algiers heeft begrepen dat je op een plaat prima het politiek systeem onderuit kan halen. Dat doet de band dan ook voortreffelijk op ‘The underside of power’, zonder het muzikale naar de zijlijn te verbannen – merk gerust enkele gelijkenissen met Priests op. De Britten van Algiers verschillen echter van hun Amerikaanse collega’s met een soulvolle gospelstem die toch net iets anders geeft dan de woede van Priests’ frontvrouw. De Botanique haalt “de soundtrack van onze tijdsgeest” naar ons land op 19 november.

And So I Watch You From Afar – 19 november, De Kreun, Kortrijk

De Ierse postrockers dwepen met hardcore en mathrock en zijn zo een pak luider dan hun soortgenoten. Op hun vijfde album gaan ze echter, niet volledig succesvol, een ietwat rustigere tour op. And So I Watch You From Afar liet in interviews weten dat ‘The endless shimmering’ geschreven is met zicht op liveshows, we zijn dan ook benieuwd hoe dat zal klinken in De Kreun.

Thundercat – 19 november, De Roma, Borgerhout

Thundercat loopt tegenwoordig aan de kop van de getalenteerde bassisten. Stephen ‘Thundercat’ Bruner werkte samen met onder meer Kendrick Lamar op nieuwkomer ‘Drunk’, Flying Lotus en Kamasi Washington op de voorganger en gaf een indrukwekkende passage op het BRDCST-festival in de Ancienne Belgique. Daarnaast is hij één van de weinige artiesten die bij ons de score van vierenhalve plaat in de wacht sleepte. Dat belooft een avond vol donderende bassen, schuddende percussie en strakke synths te worden. Probeer maar eens de vingerbewegingen van Bruner te volgen.

Protomartyr – 21 november, Botanique, Brussel

Voor wiens hart sneller gaat kloppen op punkriffs, komt Protomartyr (foto) naar onze hoofdstad om er nog wat adrenaline bij te pompen. De derde langspeler van het viertal uit Detroit snijdt door de existentiële onkenbaarheid van de waarheid. ‘Relatives in descent’ maakt een grote kans om in dikke zwarte letters op menig eindejaarlijstje van de redactie te pronken. Vrolijk wordt hun optreden in Botanique’s Rotonde niet, avontuurlijk wél.

Freddie Gibs – 24 november, VK, Brussel

Bij Freddie Gibs weet je nooit zeker of hij in al zijn gangsta-hiphopheid het podium wel degelijk zal beklimmen. Het Belgisch publiek kreeg meermaals afgelaste concerten op de neus, maar deze maand krijgt Frederick “Freddie” Tipton een nieuwe kans in de VK. Daar komt hij nieuwkomer ‘You only live 2wice’ voorstellen. Het meest risicovolle kaartje in deze lijst koop je voor Gibs.

Wolf Parade – 24 november, Botanique, Brussel

De pauze van zes jaar heeft het Canadese indie-collectief goed gedaan: na de comeback-ep van vorig jaar bracht Wolf Parade een maand geleden een sterk ‘Cry cry cry’ uit. Het album lijkt een terugkeer naar het uitstekende debuut van het viertal. Live zouden de rockers nog heviger zijn dan in de studio, beslis vooral zelf op 24 november in de Botanique in het kader van Autumn Falls.