Release Radar 06/11: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Gidge – New light

Dit Zweedse duo liet zich in het verleden vaak inspireren door de natuur van hun thuisland, maar voor hun nieuwste langspeler reisden ze speciaal naar het noordwesten van Amerika om daar inspiratie te halen uit de overweldigende landschappen. ‘New light’ is bijgevolg een sfeervolle elektronica-plaat die vooral indruk maakt met een goede hoofdtelefoon, maar even goed gedijt op de achtergrond. (Martijn)

Ibrahim Maalouf – 40 mélodies

Volgens traditie blaas je enkele kaarsjes uit op je verjaardag, maar de Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf spaart zijn adem voor een grootse viering op ‘40 melodies’, zijn twaalfde studioalbum. Nu hij de kaap van veertig bereikt, beslist Maalouf om even achterom te kijken naar zijn bijzondere carrière. Op ‘40 melodies’ herneemt hij intiem zijn favoriete nummers met als vaste compagnon de Belgische gitarist François Delporte en enkele gastmuzikanten. (Guillaume)

Kosmo Sound – Antenna

Kosmo Sound passeerde al meermaals in onze Verse Vangst-rubriek, maar vanaf vandaag kunnen we eindelijk genieten van hun debuutplaat. Het zeskoppige gezelschap uit Gent laat zich vooral inspireren door dub, al heeft hun sound ook behoorlijk wat raakvlakken met jazz. (Martijn)

Kylie Minogue – Disco

‘Disco’ is al het vijftiende album van Kylie Minogue en toch blijft de popprinses van Australië verrassen. Haar nieuwste plaat doet precies wat er op de doos staat en presenteert 12 gepolijste, flirterige popnummers die je meenemen naar de glitter en glamour van de jaren 70 en 80. (Karel)

Ólafur Arnalds – Some kind of peace

Voor z’n vijfde langspeler wijzigt de IJslandse componist amper iets aan z’n gekende succesformule. Opnieuw brengt hij klassieke instrumenten samen met elektronische geluiden, en dragen ook enkele gastartiesten (zoals Bonobo) hun steentje bij aan dit intrigerende album. (Martijn)

Tunng – Tunng Presents…Dead club

Albums die over dood en verlies gaan, hebben vaak de neiging om uit te draaien tot een sombere bedoening. Tunng daarentegen, tracht met hun zevende album die onderwerpen op een kleurrijke en meer opbeurende manier te benaderen. Ook op ‘Dead club’ duiken weer een aantal eigenaardige instrumenten op, die zich vreemd genoeg perfect mengen met hun tegendraadse, avontuurlijke folkmuziek. (Martijn)