Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Gilles Dierickx

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!

Dat Luc ‘De Bende van de Roste’ Dufourmont terug is van zijn uitstapje naar Bevergem, zal de wereld geweten hebben. Niet toevallig maakte partner in crime Gunter Lamoot de geschifte clip voor ‘BACKK’, de nieuwe single van Dufourmonts rockformatie ID!OTS (foto). Anderhalve minuut vakkundig gebracht lawaai: als dit een voorsmaakje mag zijn van hun tweede album, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Want wie kan er iets tegen een Belgisch antwoord op The Hives hebben?

De lo-fi, ietwat psychedelische shoegaze die Eraserhead met ‘Do androids dream of electric sheep’ neerzet, is niets vernieuwend of baanbrekend. Wat net boeit, is de soberheid en de subtiele opbouw die het nummer uitdraagt, en zo een unieke sfeer neerzet. Al raden we je aan de band vooral te checken voor hun visuele aspect, en daar is de clip van dit nummer een ideaal begin van.

MANTIS komt het jaar beukend binnen met ‘Punch you in the dick with your selfie stick’. De titel alleen al elimineert een heel spectrum aan genres waaraan je je zou kunnen verwachten. Correct, geen fluisterpop of afrobeat voor dit Limburgse trio, wel een vette kruising tussen noise en post-rock met een licht trashy randje. Alsof wij ooit zouden zeggen dat vocals nodig zijn in het hardere werk.

Le Motel is een 22-jarige knaap uit de Leuvense Tangram Records-stal (ook het dak boven de hoofden van onder meer Up High Collective, LTGL, Yellowstraps). Producers moeten echter niet weten van grenzen, en zo releasete Le Motel onlangs ‘Blood’ op het LA-based label TAR. Het nummer komt krakend op gang, intrigeert door het uitblijven van een échte beat en klinkt vooral erg duister. Winterrave!

De Antwerpse rapper DVTCH NORRIS draait al een tijdje mee: naast gesmaakte supports van onder andere Flatbush Zombies en Chance The Rapper is hij al jaren guest performer bij onze vrouwelijke raptrots Coely. We zaten al lang te wachten op een eigen release van de man, en ‘Caught up’ vult eindelijk die leemte in onze hiphopharten op. Verwacht geen rustige boom bap, wel een turn up-trapbeat die DVTCH z’n rauwe rhymes draagt. Het nummer lijkt misschien wat lang, maar hierin zit ‘m net de kracht: stevige strofes kunnen wisselen met bridges en duidelijke hooks, en zo voorkomt de artiest voorspelbaarheid. Ga hem live zien wanneer de kans zich aandient.

Submissions voor deze rubriek mogen naar gilles@indiestyle.be.