Header image

Het showbeest in Tristan: “Liever wat commotie dan onverschilligheid”

door Annelies Rom

8 maart verschijnt ‘Delidomia’, de tweede ep van Tristan, het nieuwste alias van Isolde van den Bulcke. Zelf beschrijft ze de ep als een meer volwassen versie van het vorig jaar uitgebrachte ‘Illusje’. “Harder en directer, maar toch hetzelfde. Een mooie evolutie.”

Samen met de ep-release verscheen ook meteen de videoclip voor ‘Olso’, de nieuwste single. In deze videoclip kunnen we zien hoe Tristan een rood lampje achtervolgt en een nieuwe wereld ontdekt. Dat rode lampje staat voor de Delidomia, een utopische en mysterieuze wereld. De gehele videoclip rust in een rode gloed, al was dat nooit een bewuste keuze. “Rood is een kleur die mensen aan mij linken en dat vonden we interessant om mee te werken.” En al was de kleur geen bewuste keuze, de titel van het lied was het wel. “Ik vind het tof om een interpretatie te geven aan een woord dat niet bestaat.”

Oplettende kijkers kunnen aan het einde van de videoclip een kat spotten. Dat is een foto die ophangt in het huis waar de videoclip opgenomen werd. Tegelijk is het voor Tristan een manier om alles wat in de clip getoond wordt volledig te ontkrachten. “Het is maar wat het is, neem het allemaal niet te serieus.” Voor Olso werkte Tristan onder andere samen met Lander Ghyselink, haar vriend en drummer. Ook Willem Ardui is te horen op de track, hij speelt viool. “We willen hiermee duidelijk maken dat featuring artiesten niet altijd zangers hoeven te zijn.”

Het is snel gegaan voor Tristan. Op één jaar tijd stond ze vier keer in de Ancienne Belgique en speelde ze in het voorprogramma van Two Door Cinema Club in de Botanique. Dat laatste vond ze zelf heel vervreemdend. “We brengen twee totaal verschillende genres, waardoor het vrij hard clashte. Ook hadden we niet zo’n gemakkelijke set gekozen, omdat er twee improvisaties in zaten. Maar het was wel heel tof. De meningen waren verdeeld, maar dat vind ik goed. Liever commotie rond mijn muziek dan een “het is wel oké.”

De Ancienne Belgique solo betreden, ook dat was geen gemakkelijke opdracht. Daar verzorgde ze het voorprogramma van Tamino. “Dat was totaal uit mijn comfortzone, maar het was wel een goede uitdaging. Ik heb ontdekt dat ik veel liever met muzikanten op het podium sta. Ik hou ervan om op elkaar in te kunnen spelen tijdens improvisaties, dat we samen een verhaal kunnen vertellen en dat dat niet enkel en alleen uit mijn zang moet komen.”

Als ze luidop mag dromen, dan zou Tristan graag op de line-up van Rewire, een Nederlands festival, staan. Onder andere Laurel Halo zal er dit jaar een dj-set spelen. Een laatste wens die Tristan graag in vervulling zou willen gaan, is een feature op een techno-nummer en als ze dan echt eens zot mag doen, dan zou het een nummer van Jeff Mills zijn. “Ik wil zoveel mogelijk verbreden als muzikant en zoveel mogelijk kennis opdoen. Zo word ik de beste versie van mezelf.”

Eind februari werd ook het nieuws bekend gemaakt dat Tristan te zien zal zijn op Little Waves, een Genks festival. Naast deze show staan er nog heel wat andere op het programma, al zal de ep-release in de Democrazy in Gent op dinsdag 2 april extra speciaal worden. Daar zal Tristan een show spelen met strijkers. “We willen echt wel tonen dat we er klaar voor zijn. We zijn nu een jaar aan het spelen, maar het is zo snel gegaan. Nu willen we laten zien dat we er voor de volle 100% staan.”

Tristan speelt in Gent (02.04, Handelsbeurs), Brugge (04.04, Cactus Club), Genk (13.04, Little Waves) en Antwerpen (25.04, Trix).