6 artiesten om eindelijk live te ontdekken op Rewire Festival

door Thomas Konings

Rewire heeft met artiesten als Animal Collective, Battles en Mykki Blanco namen weten te strikken die live immer garant staan voor vuurwerk en vernieuwing. Daarnaast heeft het festival vooral een paar acts op het programma staan die zichzelf hier nog moeten bewijzen. We overlopen eens naar welke artiesten daarvan we het meest uitkijken.

Rewire Banner 1

Amnesia Scanner

Toen ‘As angels rig hook’ meer dan een jaar geleden verscheen, schreven we daarover: “Vergis je niet: de mix (het is geen nummer, noch een ep) zoekt een kwartier lang occulte experimenten op zonder daarbij ooit conventioneel te klinken. Dat vernieuwende aspect maakt van dit luisterspektakel dan weer wel een razend spannende tocht langs steile afgronden en is verplichte kost voor fans van Arca’s ‘Xen’ en Janus-artiesten als Lotic.” Intussen bracht het Berlijnse duo intussen een paar dagen geleden een nieuwe ep uit en die stelt niet teleur (de eerste twee singles kregen al een staande ovatie). Het tweetal heeft duidelijk een eigen sound gevonden die bevreemdend maar herkenbaar is, raar maar ook emotioneel, heel dansbaar maar toch ook buitenaaards.

Anna Meredith

“De onnavolgbaarheid zal sommigen afstoten, maar wie de schoonheid durft inzien van deze eigengereide heerlijkheid opent een poort naar een vernieuwde wereld. Eentje waarbij elke luisterbeurt nieuwe beeltenissen doet verschijnen en elk zintuig op scherp komt te staan. We doen alvast een oproep om dit spektakel live en symfonisch te mogen aanschouwen.” Dat besloot onze recensent Jonas in zijn review van ‘Varmints’. Rewire biedt die kans al en we zijn er helemaal klaar voor.

Ash Koosha

Ash Koosha moet een van de ontdekkingen van 2015 zijn. Over ‘Guud’ pende redacteur Anthony neer: “Ash Koosha heeft dit jaar met ‘GUUD’ één van de meest veelzijdige elektronische platen afgeleverd. Een zestien nummers tellend werkstuk lijkt op het eerste zicht een vrij lange zit, maar de Londense Iraniër slaagt er een dikke veertig minuten lang in om elke vorm van herhaling uit de weg te gaan en steeds verrassend en fascinerend te blijven.” Ook het nieuwe materiaal valt in de smaak: ‘Mudafossil’ noemden we een “futuristische symbiose van Midden-Oosten-sounds en internetesthetiek”, terwijl we ‘Biutiful’ omschreven als “asymmetrisch en rusteloos” maar “onweerstaanbaar vredig en mooi”.

Rewire Banner 2

Babyfather

Vorig jaar leerden we Dean Blunts nieuwe project Babyfather kennen en noemden we ‘Babyfather’ meteen een van de beste ep’s uit 2015. Onze recensent Daan prees de variatie op de mixtape: ” Absolute uitschieters zijn onder andere ‘Coco’ en ‘Gass’. Die eerste lijkt op ‘s mans eigen invulling van grime, waarbij soms wat flarden van Fatima Al Qadiri opduiken, maar dan minder exotisch klinkend. Op ‘Gass’ doet hij hetzelfde, maar dan met Atlanta-hiphop. Hierdoor ontstaat een gevarieerde mixtape, die op een dik kwartier verschillende richtingen uitgaat.” Deze vrijdag verschijnt het debuutalbum van Babyfather en wij konden hem intussen al eens beluisteren: het belooft alweer een meer dan boeiende release te worden.

Jlin

Nadat Jlin vorig jaar een van de verrassendste en verfrissendste nieuwe figuren in de electronicawereld bleek op haar Planet Mu-album ‘Dark energy’, is ze nu de wereld rond aan het toeren om die plaat ook live voor te stellen. Ook wij vielen als een blok voor het album. Dixit Jonas Van Laere: “Met een razend pallet van samples laat ze haar eigen composities natuurlijk bewegen doorheen een aritmisch territorium van house en gevoelsmatige beats. Hoogvlieger ‘Black diamond’ dient zich aan als Afro-Amerikaanse militante percussie met futuristische inslag die via samples uit Mortal Kombat het geheel naar algemeen dreigingsniveau 4 laat evolueren. Afwijkend zeg je? Helemaal, maar dan wel met een uitzonderlijke overtuigingskracht.”

Total Freedom

Samen met Mykki Blanco maakt Total Freedom de Rewire-dansvloer op de eerste dag onveilig. De artiesten hebben wel meer gemeen: ze hebben immers allebei een nieuwe wereld geopend voor de zwarte queer community. Total Freedom is meer bekend als dj dan als producer en z’n mixen en mashups zijn legendarisch. Vorige week schreven we nog over z’n laatste nieuwe mashup: “Terwijl we vaak muziek zoeken om maatschappelijke problemen te vergeten, drukt TF ons net met de neus op de feiten en da’s misschien niet mooi, maar wel intens, confronterend en eye-opening.”

Verder zijn onze ogen gericht op Emily Wells die dit jaar met ‘Promise’ een prima opvolger uitbracht voor het uitstekende ‘Mama‘ en zijn we benieuwd naar Kaitlyn Aurelia Smith, waarover onze man binnenkort schrijft “dezelfde Japanse deerne die zich bij Grimes rot amuseert fluistert Kaitlyn bedeesde melodieën in.” (Nieuw album komt vrijdag uit.) Toen we Gazelle Twin en Lakker vorig jaar zagen, publiceerden we erg positieve reviews; het is uitkijken naar het nieuw werk dat ze in Den Haag presenteren. Mikael Seifu en Xiu Xiu konden eveneens bekoren met nieuwe singles. Benieuwd wat zij ervan bakken in Nederland.

En dan hebben we ongeveer de hele line-up al overlopen en nog niets gezegd over de exclusieve projecten van onder meer James Holden, Roly Porter en Vessel, of de geweldige eigenzinnige vrouwen Kara-Lis Coverdale en Matana Roberts. Je leest hier in ieder geval dit weekend onze bevindingen van het Nederlandse festival en we raden je natuurlijk aan om gewoon zelf ook drie dagen naar Den Haag te trekken (info & tickets).